Kilpirauhanen – Vajaatoiminta – Miten paransin hypotyreoosin

Kilpirauhanen ja vajaatoiminta – Kyllä, luit oikein, paransin itseltäni kilpirauhasen vajaatoiminnan. En väitä, että tämä toimisi näin kaikille, mutta olen aivan varma, että näillä samoilla ja alla olevilla ohjeilla voi moni helpottaa oloaan merkittävästi lääkityksen ohellakin.

Kun olen miettinyt aikaa taaksepäin, saattaa olla, että olen ollut hormonaalisessa epätasapainossa jo ennen ns ”fitnessvuosiani”. Ruokavalioni oli ainakin tosi kehno, laihdutin teinivuosina aina jollain ihme konsteilla (jotka ei kylläkään toiminu – ehkä hyvä niin), mutta viimeinen niitti, oli alkaa treenata hulluna ja dietata fitnesskisoihin. Näiden vuosien aikana onnistuin lopulta ajamaan itseni loppuun ja aiheutin itselleni hypotyreoosin, eli kilpirauhasen vajaatoiminnan ja liudan muita terveysongelmia.

Tiedän, että moni tässä kohtaa ajattelee, että kilpirauhasen vajaatoimintaa ei voi parantaa ja näin sanoivat myös useat lääkärit joiden luona kävin tuolloin 2012 ja 2013 vuosien aikana. Minulle sanottiin myös, etten ole voinut aiheuttaa itse tilaani, missä olin. Olin kuitenkin täysin eri mieltä.

Minulle määrättiin Thyroxin, eli T4-lääkitys, mutta en koskaan aloittanut sitä, sillä tiesin ja tunsin, että tila jossa olin, ei ollut tullut tyhjästä, enkä varsinkaan ajatellut, että kehoni olisi jotenkin yks kaks lopettanut toimimasta itsestään, vaan näin selkeästi syyn kaikelle, aivosumustani huolimatta. Menneiden vuosien kehoni kidutus ja näännytys oli johtanut lopulta siihen, että kilpirauhasarvot vääristyivät ja oloni huononi sen mukaan.

KISAVUODET

Kisasin vuosina 2010-2012 kolmesti, eli käytännössä nämä vuoden olivat intesiivistä kovaa treenaamista dieetistä toiseen. Tuona aikana vedin sata lasissa kohti tavotteitani, enkä suostunut tai halunut kuunnella kehoni avunhuutoja ja oireita, jotka pikkuhiljaa hiipivät luokseni. Tuolloin ei puhuttu muusta kun kovaa treenaamisesta, enkä kyseenalaistanut tätä itsekään. Totuus on, että treenasin yhtämittaisesti aivan liian kovaa suhteessa lepoon ja palautumiseen, enkä käyttänyt mitään oikeita ravintolisiä, jotka olisivat tukeneet hyvinvointiani ja kovassa stressitilassa olevaa kehoani. Olen aivan varma, että kehitin vähitellen liudan ravinnepuutoksia, jotka johtuivat osaltaan puutteellisesta ja ei optimoidusta ruokavaliosta, sekä vähitellen heikkenevästä suoliston kunnosta, josta ei lopulta imeytynyt kunnolla mikään.

KILPIRAUHASONGELMAT OVAT YLEISIÄ SUOMESSA

Kilpirauhasongelmat ovat lisääntyneet Suomessa. Lääkitystä käyttävät jo vähän yli 300 000 suomalaista. Joissain tilanteissa perinnöllisyys vaikuttaa, mutta taustalla on usein myös huono ruokavalio, vitamiini ja -hivenainepuutokset. Monilla on esim lievää jodin puutetta, piilevää raudan puutetta ja myös D-vitamiinin ja seleenin puute on yleistä.

Tänä päivänä altistumme kaikenlaisille myrkyille ja kosteusvauriomikrobeille, krooniset infektiot kuten borrelioosia ja mykoplasmaa on monella, vatsa- ja suolistovaivat ovat todella yleisiä, ruoka-aineallergioiden ja yliherkkyyksien ohessa. Kaikenlaiset hormonaaliset häiriöt ovat myös yleisiä. Lähes jokaisella meistä, on jossakin elämän vaiheessa kroonisen stressin jakso/ja, ja kaikki nämä vaikuttavattavat myös kilpirauhaseen.

MIKÄ VAIKUTTAA

Ravintotekijät jotka vaikuttavat kilpirauhashormonin tuotantoon:

 • Jodi
 • Rauta
 • Sinkki
 • Seleeni
 • Tyrosiini
 • Vitamiinit: A, B, C ja D

Tekijöitä jotka vaikuttavat kilpirauhashormonin tuotantoon ja/tai estävät T4 muuntumista aktiiviseksi T3 hormoniksi:

 • Stressi
 • Vähäkalorinen dietti
 • Ravinnepuutokset
 • Liiallinen liikunnan määrä (stressitekijä)
 • Infektiot, matala-asteinen tulehdus
 • Toksiinit, homeet, raskasmetallit (elohopea, kadmium, lyijy)
 • Suoliston huono kunto (vuotava suoli, tulehdustilat)
 • Maksan ja munuaisten
 • Jotkut lääkkeet
 • Säteily
 • Fluori
 • Autoimmuunisairaudet
 • Kohonnut rT3 (johon vaikuttavat nämä yllä mainitut tekijät)

RUOKAVALIONI

Gluteenilla ja maidolla on todettu olevan yhteys autoimmuunitauteihin ja voivat vaikuttaa myös kilpirauhaseen. Suosittelen gluteenitonta ja maidotonta varsinkin jos sinulla on todettu mikä tahansa AI-sairaus tai AI-tyreoidiitti. Itse olen syönyt gluteenitonta ruokaa jo yli 4 vuotta. Koen, että myös vatsani voi paremmin. Saman päätöksen ja kokemuksen olen tehnyt maidon kohdalla. Minulla ei ole keliakiaa, eikä laktoosi-intoleranssia. Geeniperimäni mukaan on kuitenkin hyvin todennäköistä, että reagoin maidon sokeriin. Maitotuotteista käytän pelkästään vuohen/lampaanmaitojuustoja ja voita tai gheetä.

Molemmissa tapauksissa sekä maito, että viljat ovat pitkälle prosessoituja, eivätkä juuri millään tavalla enää muistuta sitä, mitä ne ovat joskus luonnostaan alkuperäisessä muodossaan olleet. Vältän ruokavaliossani muutenkin prosessoituja ja jalostettuja tuotteita. Pyrin ravitsemaan itseni ja kehoni mahdollisimman luonnonmukaisella ravinnolla ja ostan luomua aina kun mahdollista. Lihatuotteissa ja kananmunissa suosin aina luomua. Kalan suhteen olen myös valikoiva. Viljelty kala ei ole laadultaan hyvää. Raskasmetallit vaivaavat kaloissa yleisesti. En syö kalaa kovinkaan usein näiden em syiden vuoksi, mutta jos jossakin on tarjolla esim lohta, niin en minä siitä kieltäydy. Onhan se hyvää ja kyllä, rakastan sushia! Siinä sentään tulee syötyä levää samalla, joka myös sitoo raskasmetalleja (ruuan biohakkerointia + levissä on jodia).

Käytän ravintolisinä yllämainittuja vitamiineja ja hivenaineita turvatakseni kilpirauhaselle tarvittavat ravinteet. Käytän myös omega3 – rasvahappovalmistetta. Ensimmäinen syy omaan kilpirauhasen vajaatoimintaan on nähdäkseni geeniperimä. Täytyy siis olla alttius. Geenit eivät kuitenkaan määritä meitä ja voimme elintavoilla, sekä ruokavaliolla vaikuttaa geenien aktivoitumiseen ja sammumiseen. Suurin tekijä omalla kohdallani oli pitkään jatkunut krooninen stressi, eli liiallisen liikunnan, kalorivajeen/ diettien ja ravinnepuutosten seuraus. Stressi vaikutti siis ruuansulatukseen, ravinteiden imeytymiseen ja suoliston kunto heikkeni. Kun suolisto oli ärtynyt, pintanukka vaurioitunut, eli muuttui läpäiseväksi ja ns vuotavaksi, sain liudan yliherkkyyksiä (en pystynyt syömään juuri mitään). Lisäksi sain todella vaikeat ja imvalidisoivat ihottumat käsiini. Seuraavaksi rasittui myös maksa, kaikesta siitä kuormasta, suoliston huonosta kunnosta, dysbioosista (suoliston mikrobiomin epätasapainotilasta) ja altistuin liudalle toksiineja ympäristöstäni (hometalo, kaikki kemikaalit, pesuaineet, hygieniatuotteet, voiteet, meikit, hajusteet, fluori) ja tupakoin vielä kaiken lisäksi. Siinä oli myrkkykuormaa kerrakseen. Olin myös syönyt e-pillereitä n 14 vuoden ajan teinitytöstä lähtien, joka varmasti sekoitti omalta osaltaan suolistoa ja hormonitoimintaa. Lopulta olin todella huonossa kunnossa.

LIIKUNTA

Liikunta parantaa solun herkkyyttä kilpirauhashormonille. Liikunta on myös erittäin hyödyllinen sokeri – ja rasva-aineenvaihdunnalle. Liikunta vapauttaa tutkitusti endorfiinejä ja neurotransmittereita, hyvänolon ja onnellisuuden hormoneja ja siitä syystä sitä suositellaan myös esim osaksi masennuksen hoitoa. Liika, liian kova tai pakonomainen liikunta toimii kuitenkin pitkään jatkuneena päinvastoin lisäten elimistön stressikuormaa ja kortisolitasoja. Yleisesti ottaen liikunnan tulisi aina tuottaa hyvää oloa ja mieltä.

Omalla kohdalla en levännyt rittävästi, en palautunut ja ajauduin vähitellen ylirasitustilaan. Treenaamisesta tuli pakonomaista suorittamista ja siitä katosi kaikki ilo. En nukkunut, joka on varmaankin monella yksi yleisimmistä ensimmäisistä varoitusmerkeistä flunssien lisäksi. Keho kyllä kertoo, mutta sitä ei aina kuule tai sitä ei vaan halua kuunnella. Varsinkin kun on jo pidemmällä kierteessä, on vaikeampaa pysäyttää vauhtia, tiedän. Tasapaino treenaamisessa on opettelua, kuten elämässä muutenkin ja sen opettelu jatkuu varmasti lopun elämän ajan. Jokaisesta kokemuksesta kuitenkin viisastuu, onneksi!

MUUTOS

Kaikkea ei tarvitse tehdä kerralla. Minä muutin lopulta oikeastaan kaiken elämässäni ja siihen meni oikeasti todella monta vuotta, kaiken kaikkiaan. Olin elänyt vuosia todella huonolla ruokavaliolla. Ennen fitnessharrastusta söin todella epäterveellisesti, enkä liikkunut ollenkaan. Kaiken taustalla, mikä siis minut vei tähän pisteeseen, että kehoni hajosi kuin ”käsiini”, oli mun mieli. Sen korjaaminen oli oma prosessinsa. Ensin tein kuitenkin kaiken muun taustatyön. Olen yhdeltä ammatiltani terveydenhoitaja. Kesti noin puoli vuotta viimeisistä kisoistani, kunnes heräsin ajatukseen, että minulla saattaa olla kilpirauhasen vajaatoiminta. Pyysin itse verikokeita ja TSH oli tuolloin >4. (Viiteraja on 0,4-4).

On kuitenkin suuri ero sillä, onko arvosi esim 2,0 kieppeillä tai 4,0 kieppeillä. Minusta ei todellakaan ole ok, jos arvo on vaikka vähän alle 4 ja potilaalla on selkeitä vajaatoiminnan oireita. On siis otettava huomioon potilaan tarina ja koko oirekuva, joka ratkaisee lopulta diagnoosin.

Tässä kohdassa ymmärsin, että olin itse aiheuttanut kaiken itselleni ja tein päätöksen ja lupasin itselleni, että korjaan kaiken sen minkä voin lääkkeittä. Halusin olla terve, halusin että kehoni toimisi mahdollisimman hyvin ja päätin tehdä kaikkeni.

Ihan ensimmäisenä otin selvää asioista. Keräsin tietoa, aloin opiskelemaan ja lukemaan. Muutin ihan ensimmäisenä ruokavalioni ja lisäsin ravintolisät. Tarkistin, että syön riittävästi laskemalla kalorit. Pikkuhiljaa aloin karsimaan turhat kemiat ympäristöstäni ja vaihtamaan kaikki tuotteet luomutuotteisiin, fluorittomaan hammastahnaan jne. Tein kaiken ihan vaikka vaan varmuuden vuoksi. Tupakan jätin itseasiassa jo kesäkuun alussa vuonna 2012. Se oli siis 1. hyvä ja paras lahja mitä silloin tein itselleni. Lopetin sen kerrasta, enkä ole sen jälkeen polttanut kertaakaan.

Mun suolisto oli tosi huonossa kunnossa ja pahin vuosi oli vasta tulossa (2015). Suoliston korjaaminen oli oma projektinsa ja kilpirauhasongelmien kohdalla myös erittäin tärkeä. Uniongelmat ovat vaivanneet vaihtelevasti kaikki nämä vuodet, mutta olen ns hakkeroinut uneni, käyttänyt ravintolisiä, mitannut unta ja palautumista eri laittein (nykyisestä Oura-sormuksesta kirjoitan toisen kerran). Olen opetellut uuden tasapainon treenin ja palautumisen välille ja omat toimivat keinot millä rentoutua ja rauhoittua ennen nukkumaan menoa. Asuin lisäksi hometalossa tuolloin. Vähitellen alkoi tieni kuitenkin viemään Helsinkiin ja lopulta muutin kokonaan pois Loviisasta vuonna 2014.

Kilpirauhasarvot normalisoituivat 6kk sisällä ja oloni parani hieman siitä hyvästä. Haasteita terveyden kanssa oli kuitenkin vielä usemman vuoden ajan tästä eteenpäin ja tahdonkin tällä muistuttaa, että olemme kokonaisuus, jossa kaikki osaset täytyy aina ottaa huomioon. Joskus palapelin kasaaminen voi olla yllättävän haastavaa, aikaavievää ja uuvuttavaa sekin. Matkalla voi tulla useita ala- ja ylämäkiä. Elämä kun ei ole staattista ikinä muutenkaan, olen huomannut kilpirauhasarvojen kohoavan välillä uudelleen. Seuraan arvoja aika-ajoin, tai jos tunnen olotilassa muutoksen, käyn labroissa. Tämän koko kokemuksen myötä olen oppinut, miten kehoni reagoi stressiin ja voin nykyään tunnistaa nopeammin oireet ja reagoida kehon viesteihin ja aloittaa korjaavat toimenpiteet nopeammin, yleensä keskittymällä ensisijaisesti lepoon, palautumiseen ja vatsan/ ruuansulatuksen toimintaan.

SISÄINEN JA ULKOINEN STRESSI

Se mikä johti uupumiseeni, ei kuitenkaan ollut pelkästään elintavat, liika treeni tai huono ruokavalio, jotka toki olivat osia tilassa josta itseni löysin. Voitte uskoa, että olen kaivellut näitä asioita todella pitkään ja todella syvältä. Kaiken taustalla oli sisäinen puhe, se ääni joka meillä on pään sisällä ohjailemassa tekemisiämme. Kesti pitkään, ennen kun oivalsin ja aloin tiedostamaan, mitä se ääni minulle puhui. Se oli kaikkea muuta kuin kannustava. Miten iso stressitekijä tämä olikaan! Saatika se, mitä se sai minut tekemään. Pelkästään meidän negatiiviset ajatukset voi lyhentää meidän elinikää, ja muuttaa meidän geenien toimintaa, miettikää hei sitä!!

Ymmärsin, että olin jo vuosia sitten hukkunut epävarmuuden, itseinhon, arvostelun ja tyytymättömyyden oravanpyörään. Energeettisesti toimin todella matalista energioista käsin ja elämäni, kaikki kuvasti sitä, omaa sisäistä maailmaani. Ympärilläni oli myös paljon ihmisiä tuolloin, joiden vaikutus minuun oli kaikkea muuta, kuin hyvää ja tervettä. Hekin olivat vain peili itsestäni ja itselleni, jonka olen myöhemmin ymmärtänyt.

Jos tahtoo olla onnellinen, terve, voida hyvin ja elää unelmiensa elämää, tulee kaikki, siis AIVAN KAIKKI olla linjassa sen kanssa, sen tunteen kanssa. Perusasiat on oltava kunnossa. Ensin on syötävä hyvin, nukuttava hyvin, liikuttava sopivasti ja pidettävä huolta itsestään ja kehostaan. Energiat ja voimavarat eivät riitä toimaan korkeimmilla tasoilla ja hyvissä energioissa jos et nuku riittävästi tai syö ruokaa, joka on oikeasti sinulle hyvästä. Pää ei toimi kunnolla jos ei nuku riittävästi, tai enemmänkin jos unenlaatu on heikkoa. Vasta sitten voit alkaa keskittyneesti työstämään muita asioita, kuten omaa ajatusmaailmaa ja uskomuksia ja vain sitten voit opetella pois kaikesta siitä ylimääräisestä, negatiivisesta, turhasta, kaikesta puskemisesta ja nauttia elämästä, niistä kaikkein merkittävimmistä pienistä elämän helmihetkistä. Kun sisäinen maailmasi muuttuu, muuttuu myös kaikki ympärilläsi.

Alat näkemään millä on oikeasti merkitystä ja sydämesi voi alkaa täyttyä kiitollisuudesta. Tämä on tie onnellisuuteen, rakkauteen ja flowtilaan, josta käsin voit olla jatkuvasti yhteydessä itseesi, omaan sydämeesi, keskipisteeseesi ja totuuteesi. Näet elämän tarkoituksen, näet oman tarkoituksen, näet sen mitä sielusi on tullut tänne tekemään. Näet sen, miten voit palvella täällä maan päällä ja miten kaikki on yhteydessä toisiinsa.

Matkani jatkuu, enkä ajattele olevani valmis, mutta olen tehnyt suuren työn, kyseenalaistanut kaiken, aivan kaiken, jättänyt pois asioita, on korvattu paremmilla tai opeteltu ihan uusia juttuja. Olen muuttanut ajatusmaailmaani, rajoittavia uskomuksiani, olen pyrkinyt karsimaan kaiken negatiivisen elämästäni, kaikki negatiiviset ihmiset ympäriltäni ja viimein päästänyt myös irti tavallisen työmaailman oravanpyörästä, joka ei sellaisenaan koskaan oikeasti palvellut minua tai antanut minulle vapautta luoda ja olla sitä, mitä oikeasti olen.

Nyt tunnen olevani vapaa, toki minulla on velvollisuuksia, mutta olen valinnut kaiken itse. Luotan elämään, että se kantaa. Luotan kehooni, se tietää ja se kertoo mikä on sille hyvää ja mitä se tarvitsee, kunhan vain kuuntelen.

ENNEN KAIKKEA LUOTAN ITSEENI

Mikä tahansa elämänmuutos vaatii valintoja, päätöstä, selkeyttä, tahtotilaa ja päivittäistä sitoutumista. Se vaatii sitoutumista itseesi ja niin kliseiseltä kuin se ehkä kuulostaa, se vaatii sitä, että alkaa kunnioittamaan ja rakastamaan itseään ja näkemään kehon ja tämän elämän lahjana, joka on annettu Meille. Päätin, että en enää hukkaa päivääkään huonoille elintavoille tai itseni/ kehoni rääkkäämiselle/ pakottamiselle tai epäkunnioittavalle puheelle. Tästä alkoi samalla myötätunnon, hyväksynnän ja rakkauden harjoittelu.

Kohtaan edelleen ihmisiä, jotka saovat minulle: ”Etähän sä voi silti vaikuttaa siihen milloin kuolet tai mihin sairastut!?” Niin, ehkä en…tai ehkä sittenkin. Kuka tietää. Minulle on tärkeintä lupaus, jonka olen tehnyt itselleni. Ei sillä ole sitten niin väliä mihin sairastun tai milloin kuolen, jos ja kun tiedän sydämessäni, että olen tehnyt parhaani elääkseni mahdollisimman hyvää ja terveellistä elämää, niillä kaikilla tiedoilla ja taidoilla mitä olen kerännyt matkallani ja tällä ymmärryksellä mikä minulla juuri nyt tänä päivänä on. Se lupaus on sitoumus itselleni, sekä kaikille ihmisille joiden elämää tulen koskettamaan jollain tavalla nyt tai tulevaisuudessa. Tahdon olla paras versio itsestäni, sekä itselleni, että ihmisille ympärilläni.

Rakkaudella

Iloa ja Valoa toivoen,

JOS TAHDOT LUKEA LISÄÄ UUPUMISTARINASTANI, TEKSTI LÖYTYY tästä:

Rikkoa vai rakastaa – Uupumistarina

Autan mielelläni elämän suurissa ja pienemmissäkin kysymyksissä. Autan Sinua, auttamaan itseäsi ❤

Teen Henkistä Valmennusta, voit lukea siitä lisää sivultani.

ja Ravintovalmennusta.

tai ota suoraan yhteyttä sivulla olevan lomakkeen kautta mikäli tunnet, että voisit tarvita apua selvittämään nykyistä terveydentilaasi, omaa elämäsi suuntaa ja/tai polkua kohti unelmiasi. On sitten kyse terveydestä, työstä, rakkaudesta tai jostain sisälläsi olevasta unelmasta, joka ei vielä ole toteutunut, voidaan yhdessä selvittää reittiä tätä kaikkea kohti. Kaikki on mahdollista!