Uupumus – 2555 päivää uusi minä

Uupumus, loppuunpalaminen, burnout, alipalautumistila, täysi stoppi – siitä on nyt 7 vuotta. Parantuminen ja palautuminen vei vuosia, mutta parasta kokemuksessa oli se, että sen myötä heräsin ja ymmärsin, miten suuri merkitys mielellä, uskomuksilla, arvomaailmalla, elintavoilla ja jo pelkästään ravinnolla oikeasti on meidän kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin, terveyteen ja mieleen. Ymmärsin tuolloin sen, miten paljon me pystymme oikeasti itse vaikuttamaan meidän oloon ja onnellisuuteen omilla valinnoillamme!

”Sinulla on avaimet kädessä sinun hyvinvointiin ja onnellisuuteen. Kaikki tapahtuu valintojen ja muutoksen kautta!”

Muutos

Suuri osa isojen oivalluksen tehneistä, ovat itse kokeneet isoja haasteita elämässään ja tehneet elämän muutoksia sen kautta. Tämäkin polku on tarpeellinen. Tahdon kuitenkin uskoa, ja toivon, ettei kaikkien kuitenkaan tarvitse juosta ihan niin pitkälle, että seinä tulee vastaan! Voi siis vetää jarrua jo aiemmin ja toivon, että teet sen mahdollisimman pian, jos olet itse jo jaksamisen äärirajalla tai kuljet jonkun muun polkua kuin omaasi. Se jos mikä uuvuttaa myös.

Jos polkua kulkee mielestä käsin, eikä sydämestä – on uupuminen tai yleinen tyytymättömyys elämässä hyvin yleistä. Nyt näen tämänkin selkeästi.

Kaikessa muutoksessa täytyy muistaa ja hyväksyä se, että muutosprosessi on aina hieman kivulias ja haastava. Se vaatii meiltä enemmän huomiota.

”Jos muutos tehdään syvimmän minän ja sydämen tahdosta, on lopputulos kuitenkin aina jotain paljon parempaa, kuin mihin me olemme aiemmin tottuneet.”

Muutos vaatii meiltä luottamusta, vahvaa tahtotilaa ja tietoisia tekoja.

”Jos tahdot erilaisa tuloksia, sinun on oltava valmis tekemään asioita uudella tavalla.”

Uupumus herätti ja käänsi katseen sisäänpäin

Uupumus

Kisasin viimeiset body-fitness kisat huhtikuussa 2012 ja lavalta alas astuessani romahdin kokonaan. Olin puskenut itseni niin äärimmilleen, että sen suorituksen jälkeen, kun olin kaikkeni antanut ja viimeiseen asti koittanut pitää itseäni kasassa, en vaan enää jaksanut. Uupumus ja sen kaikki oireet olivat hiipineet arkeeni, elämääni, kehoon ja mieleen jo kauan ennen tätä, mutta vasta tovi kisojen jälkeen aloin hyväksymään ja näkemään sen, mihin olin itseni ajanut.

”Sitä vaan sokaistuu itselleen ihan täysin.”

Minun kohdallani fitness ja kisaaminen olivat ne, jotka lopulta katkaisivat puskemisen ja väkisin vääntämisen kehän. Jollekin toiselle suorittaminen voi näkyä työssä, joillain se on ihmissuhteissa, ehkä ulkonäköpainotteisissa asioissa tai muissa harrastuksissa, ehkä juuri siellä kilpaurheilussa.

”Suoritatko elämää vai elätkö ilosta ja nautiskellen?”

Vaikka ympäristö meillä olisi eri, on kroonisen stressin mekanismi kehossa ja mielessä yhteneväinen. Elimistö reagoi pitkittyneeseen stressitilaan samalla tavalla. Kortisolitasot, eli stressihormonitasot nousevat, pysyvät koholla, elimistö kuormittuu, kuluttaa ja tarvitsee enemmän suojaravinteita, sympaattinen (taistele-pakene) hermosto on aktiivinen ja tykittää yötäpäivää, uni häiriintyy, levottomuus lisääntyy, syke kohoaa, ruuansulatus häiriintyy, ravinto ei pilkkoudu ja imeydy enää kunnolla, tulee ravinnepuutoksia, kehon myrkynpoistojärjestelmä kuormittuu, orvanpyörä etenee, iho voi oireilla, hormonitoiminta häiriintyy laajemmin, suolisto vuotaa, mikrobiomi suolistossa häiriintyy, vatsaoireet lisääntyy, immuunipuolustus heikkenee, infektiot lisääntyy, geneettiset alttiudet tietyille sairauksille voi aktivoitua, kilpirauhanen hidastuu, mieli sumenee, mieliala laskee, keho ja mieli uupuu uupumistaan, kunnes seinä tulee vastaan…ellet jarruta riittävän ajoissa!

Krooninen stressi

”Hermosto ei erota yksittäistä stressin lähdettä. Onko stressi ja palautuminen elämässäsi tasapainossa?”

Suhde itseen

Parasta tässä on se, että samaan aikaan kun luot omaa todellisuuttasi – niin stressit, surut ja murheet – on hyvä nähdä, että sinä luot myös kaiken ilon, valon, rakkauden ja onnellisuuden elämääsi.

”Kyllä – Sinä voit luoda itsellesi juuri sellaista elämää kuin sinä tahdot!”

Asiat toistuvat kunnes opit

Olet ehkä kuullut, että tietyt asiat ja niin sanotut opetukset seuraavat meitä, kunnes me näemme niiden viestin ja hyväksymme ne. Minun oli esim hyväksyttävä se tosi asia, että hoitoala, sellaiseksi kuin se on luotu, ei ollut linjassa oman arvomaailmani kanssa, jossa minulle kokonaisvaltainen lähestyminen keho-mieli-sielu ja sydän-yhteys on kaiken perusta ja kokonaisuudessaan se ykkös juttu.

Sairauden ennaltaehkäisy tarkoittaa minulle terveellisiä elintapoja ja hyvää ravintoa, niin kehon, mielen, kuin sielun tasolla. Kun päätin ensisijaisesti olla TERVEYDENhoitaja, enkä SAIRAANhoitaja, sillä oli todellinen syy. Halusin nimenomaan ennaltaehkäistä sairautta ja tehdä todellista, niin sanottua preventiivistä hoitotyötä, opettaa, ohjata ja inspiroida ihmisiä siihen, miten pysyä mahdollisimman terveenä ja hyvinvoivana ja löytää nimenomaan itselleen ne parhaimmat keinot omaan parhaimpaan tasapainoon ja iloon, ihan kaikilla elämän osa-alueilla.

Hyvinvointi on meidän luonnollinen tila

Uskon, että hyvinvointi ja tasapaino on meidän luonnollinen tila. Kun olemme terveitä ja hyvinvoivia, elämme harmoniassa. Kun poistumme pidemmäksi aikaa harmonian tilasta, on selvää, että keho alkaa oireilemaan ja lopulta sairastumme.

Meidän keho kestää yllättävän paljon! Mikä mieletön adaptaatiokyky meillä oikeasti on! Fakta on kuitenkin se, että jos juoksee pysähtymättä ja suorittaa elämää, niin seinä tulee vastaan ennemmin tai myöhemmin. Tulisi osata jarruttaa riittävän ajoissa! Se vaatii sitä, että maltat pysähtyä ja kuuntelet mitä sisimmästäsi oikeasti nousee!

”Jos tarvitset lepoa – lepää.”

Pitkään jatkunut stressitila alkaa nakertaa ihmistä vähitellen joka paikasta. Uni häiriintyy, ruuansulatus alkaa takkuamaan, mieli sumenee ja muuttuu levottomaksi, rauhoittuminen on vaikeaa, murheita kasaantuu ja saattaa ajautua sairastelukierteeseen.

Tahdon kysyä sinulta:

Uupumus nykyajan trendi?

Uupumus koskettaa monia ja syyt uupumukseen, ovat moninaiset. Usein taustalla on useita syitä, ei siis vain yksi syy. Uupumuksen kanssa, tulee usein myös muita fysiologisia oireita, kuten hormonaaliset epätasapainotilat, unettomuus, alakuloisuus, masennus, kilpirauhasen ongelmat, autoimmuunitaudit, sekä suoliston ja ruuansulatuskanavan erilaiset oireet ja epätasapainotilat. Suolisto-ongelmien kanssa voi tulla lisäksi lukuisia muita oireita, jotka ulottuvat ihan kaikkialle kehoon. Nämä eivät myöskään ole yksittäisiä erillisiä oireita, vaan kaikki ovat yhteydessä toisiinsa.

Uupumus ja kaikki oireet, on otettava vakavasti ja hoidettava mahdollisimman kokonaisvaltaisesti. Koska sinä luet nyt tätä, niin uskon, että kuulut ryhmään, joka on valmis satsaamaan omaan hyvinvointiinsa! Olenko oikeassa?

  • Tunnetko jatkuvaa painetta?
  • Juoksetko elämän läpi?
  • Onko vaikea pysähtyä?
  • Onko elämässäsi paljon suorittamista ja yrittämistä?
  • Onko mielesi usein levoton, murehditko mennyttä tai tulevaa?
  • Oireileeko kehosi laajemmin?
  • Onko sinulla kenties uniongelmia tai suolistovaivoja, jotka voivat johtua pitkään jatkuneesta stressistä?

Tahdotko alkaa elämään juuri sinun näköistä elämää ilosta, vapaudesta ja rentoutudesta käsin? Olisiko nyt aika laittaa itsesi etusijalle?

–  Löydä elämäsi ilo ja tasapaino

Sara

Piditkö julkaisusta: Uupumus – 2555 päivää uusi minä?


INSTAGRAM

FACEBOOK

Julkaisun kirjoittaja:

Hei! Olen Sara Adolfsen, kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin valmentaja, Terveydenhoitaja – sen todellisessa merkityksessä, Henkinen valmentaja, funktionaaliseen lääketieteeseen perehtynyt ravintovalmentaja, tietoisen, läsnäolevan ja luonnonmukaisen elämän puolestapuhuja.

Sara Adolfsen - Natural Wellness - Terveydenhoitaja, Henkinen valmentaja, funktionaaliseen lääketieteeseen perehtynyt ravintovalmentaja, kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin, tietoisen, läsnäolevan ja luonnonmukaisen elämän puolestapuhuja.