Ayurveda

Ayurveda

Ayurveda – Intialainen perinteinen lääketiede.

Olen viimeisen vuoden ajan syventynyt hieman Ayurveda :aan, eli Intialaisen perinteisen lääketieteen oppeihin. Tämä kiehtoo minua paljon, sillä Ayurveda, kuten myös funktionaalinen lääketiede, jota olen opiskellut, lähestyy ihmistä yksilönä ja kokonaisvaltaisesti. Ayurveda tarkoittaa vapaasti käännettynä ”Elämänoppia”, (Ayur-elämä, Veda-tiede, tieto), jonka tavoite on tasapaino – kehon, mielen ja sielun välillä.

Mieli ja sen vaikutus ihmisen hyvinvointiin, on vahvasti tuotu esille Ayurveda :ssa ja kuten meditaatiossa (jota myös hoidoksi määrätään), ajatellaan, että myös mieli ja tietoisuus tulee olla rauhan ja tasapainon tilassa, jotta tämä rauhan-tila voi sieltä levitä kaikkialle ja koko kehoon.

Tämä ajatus resonoi minussa vahvasti. Aikanaan, kun pohdin syitä omaan loppuunpalamiseen ja pahoinvointiin, oivalsin, että olin itse ajanut itseni siihen tilaan. Kaikki oli lähtöisin oman mielen rakenteista. Ajatukset johdattivat minua kaikkeen toimintaan, suorittamaan ja puskemaan. Oivalluksen aikana totesin, että keino jolla parantua, myös kaikista fyysisistä oireista, oli lopulta lähdettävä sisältä päin.

”Transformaatio alkoi siitä hetkestä, kun hyväksyin tämän ja päätin ottaa täyden vastuun omasta terveydestä ja hyvinvoinnista.”

AYURVEDAN KEHOTYYPIT – ELI DOSHAT

Ayurvedassa tunnistetaan keho-mieli-tyyppejä ja kehotyypit eli Doshat, ovat jaettu kolmeen eri tyyppiin – Vata, Pitta ja Kapha. Näillä kaikilla on omat fyysiset ja henkiset ominaisuudet.

Näitä Doshia hallitsee tietyt elementit (5kpl) ja niiden kautta voi ymmärtää kokonaiuutta paremmin.

Vata= ilma + eetteri

Pitta= tuli + vesi

Kapha= maa + vesi

Meissä on syntymästä saakka, tietty määrä näitä kaikkia elementtejä, mutta ne muuttuvat elämän aikana riippuen vuodenajasta, ruokavaliosta, stressitasoista, liikuntatottumuksista, emotianaalisesta tilasta jne.

Vatalle on esim ominaista ilmavuus, kuivuus, liikkuvuus, kuiva iho, turvotus, ummetus, he ovat luovia ja heillä on halu liikkua.

Pittalle on tyypillästä tulisuus, rasvaisuus, vahva ruokahalu ja ruuansulatus, voi olla närästystä, löysä vatsa, öljyinen iho, vahva persoonallisuus ja halu toteuttaa.

Kaphat ovat maanläheisiä, maadoittuneita, heillä paino nousee herkästi, heillä on paksut hiukset, kostea iho ja he eivät yleensä liiku paljon.

Tältä näyttää yksi Dosha, karkeasti katsottuna. Olemme kuitenkin kolmen Doshan kombinaatio, yleensä kaksi erottuvat vahvemmin. Epätasapainotilat liittyvät Doshien tiettyihin ominaisuuksiin.

TARKEMPI KUVAUS KOLMESTA DOSHA :STA

VATA

VATA- kehotyyppin ominaisuuksiin kuuluu se, että he voivat yleensä syödä kaikkea lihomatta. Heille on vaikeaa saada painoa nousemaan tai kehittää lihasmassaa. Vatat ovat luonnollisesti pieniluisia, joko todella lyhyitä tai pitkiä. Heillä on yleensä kuiva iho, kuivat hiukset ja kynnet. Heillä on myös ohut iho. He eivät hikoile juurikaan ja hiellä on usein kylmä. Heillä saattaa olla  selän kanssa ongelmia ja luiden epäsymmetriaa, kuten skolioosia.

Mieleltään Vatat ovat todella luovia. He ovat kiinnostuneita taiteesta, kirjallisuudesta, henkisyydestä, filosofiasta ja kaikesta joka antaa mahdollisuuden ajatella ja katsoa asioita ns laatikon ulkopuolelta. He ovat jatkuvassa liikkeessä ja jo ajattelemassa seuravaa isoa asiaa. He kyllästyvät nopeasti ja ovat etsimässä uusia haasteita ja virikkeitä. Vatat näkevät ns ”the big picture” ja usein sellaisia asioita, joita muut eivät näe. He puhuvat nopeasti ja heillä on miljoona ideaa mielessä.

HAASTEET

Vatat saattavat olla päättämättömiä tai muuttaa mieltään nopeasti. He huolestuvat asioista myös herkästi ja elävät paljon tulevaisuudessa. Mediaatio tai paikallaan istuminen voi olla todella haastavaa. Heille kaikkein tärkeintä on, että he pystyvät rauhoittamaan oman mielen ja olla läsnä. Heidän energia voi olla levoton ja he ylianalysoivat asioita. Heillä on taipumusta keskittymisvaikeuksiin, ahdistuneisuuteen, levottomuuteen ja paniikki kohtauksiin.

Elämme hyvin Vata-keskeisessä maailmassa tällä hetkellä ja meillä kaikilla on ”Vata-hetkiä”, jolloin olemme häkeltyneitä, levottomia ja jumissa oman pään sisällä. Moni harrastaa ”multi-taskingia” ja tekee miljoonaa asiaa samaan aikaan. Tämä on haastavaa läsnäolon ja omassa keskiössä pysymisen kannalta.

Näissä hetkissä on tärkeää maadoittua, rauhoitta Vataa tai vähentää sitä. Sinun ei tarvitse olla Vata kehotyypiltäsi, jos tunnet  usein ahdistusta ja levottomuutta. Sinulla saattaa pelkästään olla Vata-epätasapainotila. Vatat ovat taipuvaisempia näihin tunteisiin ja mieliala voi vaihdella. He ovat hyvin herkkiä ympäristölleen ja pienikin ääni voi haitata keskittymistä.

Vatat ovat usein visionäärejä, kirjailijoita, taiteilijoita tai filosofeja.

Kuulostaako tämä tutulta? Voit myös olla enemmän Vata joko mielessäsi tai kehossasi…

PITTA

Pitta-kehotyyppi kerää helposti lihasmassaa. He ovat luontaisesti urheilullisia, keski-kokoisia ja -rakenteisia keholtaan, eivät isoja, eivätkä hoikkia. Heillä on vähän rasvaisemmat hiukset, jotka voivat harmaantua tai kaljuuntua aikaisin. Iho on myös rasvainen, ja heillä voi olla aknea tai muita ihottumia. Ihossa ja hiuksissa voi olla punaisen sävyä. Pitta kehotyypiltä olevat hikoilevat paljon ja heidän keho kuumenee herkästi. Heillä on usein pisamia, luomia tai sitten he palavat herkästi auringossa. Heillä on taipumusta kutinaan, rosaceaan ja psoriin.

Mieleltään Pitta-tyypit ovat hyvin määrätietoisia ja tekevät paljon töitä. Heitä kiinnostaa liiketoiminta, laki, talous, fitness, tiede ja kaikki mikä on jollain tapaa suorituskeskeistä. Heillä on tarkka fokus ja he tekevät yhden asian loppuun kerrallaan. Heidän mieli on hyvin järjestäytynyt ja he pitävät selkeistä rakenteista ja aikatauluista. He ovat luonnollisesti dominoivia ja ottavat mielellään johtajan roolin yrityksissä. Joskus määrätietoisuus ja ”draivi” voi olla liiallista. He voivat olla kontrolloivia, vaativia ja kärsimättömiä. Heillä on taipumusta burnoutiin ja lisämunuaisten uupumukseen, heidän vaativuuden ja perfektionismiin taipuvaisen mielen takia.

Pittalla on paljon tuli-energiaa, jota täytyy purkaa. He rakastavat uuvuttaa kehon ja lihakset fyysisesti. He ovat luontaisesti kilpailuhenksiä ja he menestyvät kaikenlaisissa urheilullisissa kilpalajeissa.

HAASTEET

Pittan haaste on tuli – joka voi muuntautua myös mieleen. Heistä voi tulla vihaisia ja lyhytjännitteisiä. Pitta-tyypit odottavat paljon myös muilta. He pitävät korkeaa standardia yllä ja vaativat sitä myös toisilta. Pittaa voidaan pitää uhkaavana tästä syystä.

Pitta-tyypit eivät osaa levätä. He ovat tottuneita siihen, että heissä on paljon virtaa ja voivat sen takia monesti mennä äärimmäisyyksiin oman jaksamisen kanssa. He haluavat saada aikaan mahdollisimman paljon ja heillä on vaikeuksia nähdä levon hyöty. Uupumus vaivaa useaa Pittaa. Suurin haaste heille on ottaa asiat rauhassa ja myös rauhoittua itse.

Kaikilla on Pitta-energiaa ja joskus painamme menemään yhdestä tehtävästä toiseen. Se voi olla hyvin addiktoivaa, mutta näin palamme tosin myös herkästi loppuun. Mieli ja keho ei pysty operoimaan ollessaan aina täydessä vauhdissa. On otettava aikaa rentoutumiselle. Vaikka et olisi kehotyypiltäsi Pitta, voit olla hyvässä flowssa, ottaen lisää vastuuta, kunnes yhtäkkiä tuntuu, että nyt on liikaa kaikkea. Sinulla on vähemmän kärsivällisyyttä ja saatat ärsyyntyä helposti. Voit jopa romahtaa tai räjähtää, kuin tulivuori. Nämä ovat Pitta-hetkiä.

On niitä, jotka tuntuvat olevan tässä tilassa jatkuvasti. Heidän elämä on kuin yksi iso to-do-lista, yhdestä projektista seuraavaan. Heidän aika ”ei riitä” joutilaana olemiseen. Heille aika on rahaa ja sitä ei ole syytä haaskata. Pittalle on erityisen tärkeää hidastaa tahtia ja levätä säännöllisesti, sillä muutoin he palavat loppuun. He saattavat myös karkottaa ympäriltään ystäviä ja perheenjäseniä.

Kuulostaako tämä sinulta? Monesti meissä on vallitsee vahvasti 2 eri doshaa, jos sekä Pitta, että Vata kuulostaa sinulta, voit olla kehotyypiltäsi Pitta-Vata tai Vata-Pitta, riippuen siitä, kumpaa sinussa on enemmän.

KAPHA

Kapha-kehotyyppiltään olevat,  ovat rauhallisia, kärsivällisiä, lempeitä ja mutkattomia. He ottavat oman aikansa, mutta tekevät työnsä huolella. He ovat luonnollisia hoivaajia. Heidän kiltteys on heidän vahvuus. He ovat lojaaleja ja säilyttävät ystävyyssuhteet ja ihmissuhteet pitkään. He ovat loistavia kuuntelijoita ja neuvonantajia. He tekevät mielellään töitä käsin ja nauttivat esim ruuanlaitosta, puutarhan hoidosta tai suunnittelusta esim muotoilusta. Heitä kiinnostaa opettaminen, henkilöstöhallinta, hoitoala, terapia tai muu palveluala.

He miellyttävät usein toisia ja laittavat muiden tarpeet etusijalle. He ovat rauhallisia, mutta heille ominaista on hitaus ja he vastustavat muutosta. He pitävät usein kiinni heidän menneisyydestään ja voivat masentua. He syövät herkästi tunteisiinsa.

Fyysisesti Kapha-tyypeillä on suuret silmät, isot huulet ja kaunis ääni. Heillä on luontaisesti muodokas vartalo, mutta epätasapainotilassa lihovat myös herkästi, elleivät liiku säännöllisesti. Kaphalle tärkeintä on pysyä liikkeessä, jotta he pysyvät tasapainossa.

Kaphat ovat luontaisesti isoluisia, heillä on pyöreät kasvot ja vartalo. Heillä on yleensä paksut hiukset, sileä iho ja pitkät hienot kynnet. Heidän kehon lämpötila on yleensä vakaa, mutta he pitävät enemmän lämpimästä, kuivasta ilmasta. Heillä voi usein olla kylmät, kosteat kädet ja he himoitsevat makeaa.

HAASTEET

Kaphan haaste on ottaa huomioon myös omat tarpeet, jotka herkästi unohtuvat. He kuuntelevat muita, mutta eivät sanoita välttämättä omia ajatuksiaan ja huoliaan. He hymyilevät kyllä, mutta syvällä sisällä heissä voi kyteä surullisuus. He kokevat että heidän tulee olla aina tukemassa muita, mutta eivät pidä huolta itsestään. Joskus heistä tuntuu, että he ovat täysin yksin. He syövät monesti liikaa jolloin heidän paino nousee, joka lisää surullisuutta. He eivät halua rasittaa muita omilla ongelmillaan ja pitävät kaiken sisällään. Vata yleensä kertoo kaiken kaikille ja Pitta purkautuu suuresti ja pääsee sitten asioiden yli. Murheiden vartastoiminen tekee Kaphasta raskaan, sekä fyysisesti, että henkisesti.

Kaikilla on joskus Kapha-hetkiä. Mikään ei kiinnosta ja tahtoisi vain jäädä sänkyyn makaamaan ja unohtaa koko maailma. On kuitenkin tärkeää huomata, että kyseessä on epätasapainotila, josta on hyvä lähteä liikkeelle ja palautua takaisin tasapainoon.

Liikunta on siis erittäin tärkeää selättääkseen ylimääräinen Kapha energia. Vaikka alakuloisena ollessaan, voi liikunta olla viimeisimpiä asioita, joka on mielessä, on tärkeää muistaa, että stimuloimalla kehoa, stimuloi myös mieltä. Liikunta lisää tutkitusti hyvän olon hormoneja! Raskas keho, johtaa raskaisiin ajatuksiin. Kevyt mieli vaatii keveyttä myös kehossa, sekä  liikkeen/ liikunnan, että kevyen ravinnon kautta.

Kuulostaako tämä tutulta? Mikäli Vata ja Kapha tuntuu tututulta, voit olla Kapha-Vata tai Vata-Kapha, riippuen siitä kumman ominaisuuksia sinulla on enemmän. Harvinaisissa tilanteissa voi kaikki kolme doshaa olla yhtä dominoivia (eng. tridoshic), tai sitten kehossa voi olla epätasapainotila, joka on johtanut siihen, että kaikki kolme doshaa ovat voimakkaasti läsnä, joka on paljon yleisempää.

”Vahvistaaksesi oman doshan, TEE TESTI VERKOSSA tai käy Ayurvedisen lääkärin vastaanotolla.”

Ymmärrys omasta uniikista keho-mieli tyyppistä, antaa mahdollisuuden tehdä optimaalisia valintoja ruokavalion, liikunnan, ravintolisien ja muiden elämäntapojen suhteen. Voit selvittää oman kehotyyppisi menemällä Ayurvedisen lääkärin vastaanotolle tai tekemällä itse testejä verkossa ja havainnoimalla omaa kehoa sitä kautta.

Ayurveda tarjoaa useita keinoja meditaation lisäksi, jolla ylläpitää tasapainoa kehossa ja mielessä. Pidän Ayurvedasta paljon, koska siinä nostetaan esille samoja elementtejä, kuten esim funktionaalisessa lääketieteessä.

Seuraavaksi kerron niistä lisää.

RAVINTO

Hengittämisen ohella, ravinto ja se mitä syödään/ juodaan on yhtä tärkeä vitaali, eli elintoimintoja ja elämää ylläpitävä toiminta. Terve keho ja mieli vaatii ravitsevaa ruokaa, joka parhaimmillaan on luonnollista, monipuolista, värikästä, itse tehtyä ja joka nautitaan täydessä rauhassa ja tietoisesti syöden.

Tasapainoinen ruokavalio turvataan sillä, että jokainen ateria sisältää kaikki Ayurvedan 6 makua; makea, suolainen, hapan, pistävä/tulinen, kitkerä/ karvas ja kutistava/ kuivattava. Sanotaan, että mieliteot voivat johtua siitä, että jokin maku – Sanskritin kielellä -rasa- puuttuu.

Terve keho ja mieli vaatii oikeasti ravitsevaa ruokaa. Ideaali tilassa ruoka on tuoretta, valmistettu oikealla tavalla ja se nautitaan rauhassa ja läsnäollen. Kun lisäät ateriaasi kaikki kuusi makua, tulet huomaamaan, että tunnet olosi kylläiseksi, eikä sinun tarvitse napostella tai syödä enempää, kuin oikeasti tarvitset.

Sateenkaaren värit kertovat rvintotiheydestä ja näkyy väreissä, kuten tumman sininen, vihreä, punainen, violetti ja oranssi. Nämä puhuvat siitä, että kyseisessä ruoka-aineessa on paljon ravinteita, antioksidantteja eli suoja-aineita, jotka vähentävät hapetusstressiä, parantavat vastusstuskysyä ja edistävät terveyttäsi.

”Ravinto on informaatiota soluillemme.”

Kun syöt värikästä ruokaa, on kuin rakastelisit intohimoisesti jokaista soluasi kehossasi. Kehosi reagoi ravinteisiin, tummiin väreihin ja ruuan energiaan solutasolla ja saat aikaan multiorgasmeja ja tajunnanräjäyttävää ekstaasia jokaisessa kehon osassa. Kyllä, ruualla ja ravinnolla on on väliä. Ei ole samantekevää mitä syöt.

Ravinnolla on myös energeettinen vaikutus. Mieti nyt vaikka pullan tai vehnäleivän palasta vs hapatetun leivän ja historiaa keränneen aitoon juureen tehtyä aromikasta ruisleipää. Tai mieti tomaattia, joka on tehotuotettu ja kasvatettu muiden miljoonien tomaattien joukossa isossa kasvihuoneessa, versus omassa kasvihuoneessa huolella ja rakkaudella kasvatettuja (äidin) muhkeita tomaatteeja. Entä pensas mustikat vs metsämustikat? Oletko huomannut, että pensasmustikat ovat vaaleita sisältä? Ne on jalostettu makeiksi, mutta niissä ei ole ravinteita, kuten metsämustikassa….

”Mikä on oikeasti R-A-V-I-N-T-O-A, jos miettii sanan merkitystä. Ravinto – RAVITSEE kehoa ja mieltä, kirjaimellisesti.”

Keho kyllä tunnistaa sen, mikä on ravintoa ja mikä ei… Se pyrkii myös ohjaamaan meitä oikeaan sillä, miltä meissä tuntuu esim jonkin ruuan jälkeen. Aina ei ole hyvä, kevyt ja virkeä olo, mutta tämäkin voi olla valinta.

UNI

Ayurvedan mukaan riittävä palautuminen, unen määrä ja etenkin sen laatu ovat ratkaisevassa roolissa ihmisen hyvinvoinnissa. Unen aikana elimistö palautuu ja korjautuu. Laadukkaan unen puute näkyy hyvin pian elimistössä epätasapainona, heikentää immuunipuolustusta ja nopeuttaa vanhenemisprosesseja. Ihmiset tarvivat n 7-8t rauhallista unta joka yö. Asia, jota ei aina ajatella on, että jo yksi alkoholiannos vaikuttaa unenlaatuun ja heikentää palautumista.

(Tämä näkyy selkeästi myös tekemissäni Firstbeat- hyvinvointianalyysi mittauksissa. Lue lisää täältä tai ota yhteyttä omaa mittaustasi varten! TARJOUS NYT 169€! (norm 189€)).

Unenlaatuun kannattaa panostaa. Siihen löytyy monia keinoja. Niistä kerron lisää toisessa postauksessa pian!

LUONTOYHTEYS

Olemme osa luontoa edelleen, vaikka elämme 2000-lukua ja se on monelta saattanut unohtua. Kun olemme tasapainossa, teemme luonnollisesti hyviä valintoja, jotka tukevat meidän terveyttä ja hyvinvointia. Tasapainoisessa tilassa, tahdomme luonnollisesti asioita, jotka ravitsevat meitä kaikilla kehon, mielen ja sielun tasoilla. Elät ns flowssa ja harmoniassa kehosi luonnollisten rytmien kanssa, nukkuen riittävästi ja ruokkimalla kaikkia aistejasi kokemuksilla, mauilla, kosketuksella, aromeilla, äänillä ja nähtävyyksillä jotka nostattavat sinua ja ravitsevat sinua. Kun lipsahdat kauemmas tasapainon luonnollisesta tilasta, himoitset roskaruokaa, et nuku riittävästi, et liiku ja saatat tehdä muita valintoja, jotka eivät oikeasti palvele sinun parastasi. Jos epätasapainotila jatkuu pitempään, voi se johtaa sairastumiseen, loukkaantumiseen ja enenevässä määrin stressiin ja omien todellisten tarpeiden sivuuttamiseen.

YHTEYS ITSEEN

Voit tehdä valintoja, jotka ylläpitävät harmoniaa, kun kuuntelet kehosi viestejä ja sisäistä viisautta. Keho on todellakin viisas ja mukautuva ja se pyrkii aina tasapainoon. Kuuntelemalla kehon viestejä ja ylläpitämällä yhteyttä, voit kuulla kaiken sen, mitä kehosi todellisuudessa kaipaa. Kehosi tietää totuuden ja elää aina täysin tässä hetkessä. Sinun keho ohjaa sinua aina oikeaan ja tahtoo sinulle parasta. Kuuntele kehoasi ja pidä siitä hyvää huolta. Mikä lahja meidän keho meille onkaan! Sen kautta olemme saaneet mahdollisuuden kokea tätä elämää täällä maan päällä! Ethän pidä sitä itsestäänselvyytenä, vaikka se paljon kestääkin.

Yhteyttä itseen ja omaan sydämeen kannattaa harjoitella. Parasta lääkettä voit tarjota itsellesi, viettämällä aikaa itsesi kanssa, tehden asioita, jotka ovat sinulle tärkeitä ja lisäävät selkeästi hyvää oloa. Luonnollisesti myös luonnossa liikkuminen vahvistaa läsnäoloa ja sitä kautta yhteyttä itseen.

VOIMAKAS RUUANSULATUS

Ruuansulatus ja sen tehokkuus on yhtä tärkeää kuin se mitä syömme. Jotta syöty ravinto voidaan muuttaa imeytyvään muotoon, on ruuansulatuksen toimittava tehokkaasti. Ruuansulatus on nimeltään Agni – tuli, ja sen tulee olla voimakas, jotta ruoka pilkkoontuu ja imeytyy ja kuona-aineet poistuvat tehokkaast. Ojas – on ruuansulatuksen lopputulos. Se vaikuttaa meidän immuniteettiin ja pitkäikäisyyteen. On yhtä tärkeää, että kiinnitämme huomiota siihen mitä syömme, kuin siihen, miten meidän ruuansulatus toimii. Mielien ja aistien selkeys ja fyysisen voiman lähde lepää myös tässä. Jos Agni ei ole riittävä, ei ruoka sula kunnolla, eikä se voi myöskään imeytyä optimaalisesti. Tämä lisää kuona-aineiden kertymistä kehoon. Ayurvedassa puhutaan Amasta- joka on toksista jätettä/ kuonaa joka kertyy kehoon. Aman kertyminen haittaa energian liikettä, informaation kulkua ja on kaiken sairauden alkulähde Ayurvedan mukaan.

Miten parantaa Agnia – eli ruuansulatuksen tulta:

 • istu aina alas kun syöt
 • syö vasta kun olet rauhallinen
 • älä syö ennen kuin olet todella nälkäinen
 • pureskele ruoka hyvin, älä hotki
 • älä syö liikaa raaka-ruokaa, joka on ruuansulatukselle vaikeampaa sulatettavaa
 • sisällytä kaikki 6 makua ateriaan
 • juo kuumaa vettä inkiväärin kanssa pitkin päivää
 • liiku säännöllisesti
 • tee päivittäin hierontoja luonnollisilla öljyillä, jotka tasapainottavat kehoa ja mieltä (Ayurvedassa itsehoito tärkeää)
 • meditoi päivittäin
 • käytä detoxia parantavia yrttejä kuten triphala, ashwagandha, guggulu, brahmi, inkivääri, kurkuma ja neem

RAUHOITU ja LUOTA

Ayurveda :ssa painotetaan sitä, että annetaan asioiden ja elämän kulkea luonnollisessa rytmissä ja omalla painollaan. Elämää ei ole tarkoitus suorittaa, eikä paras lopputulos tule pakottamalla. Kun tarkastelet luontoa, voit huomata, että kaikki tapahtuu aina itsestään ja ajallaan – AINA. Purossa oleva vesi ei yritä lipua eteenpäin, se vain tekee niin. Kukat eivät yritä kukkia, ne kehittyvät omassa tahdissaan nupusta täyteen kukkaan ja kukkivat. Vuodenajat vaihtuvat joka vuosi samaan aikaan. Luonto toimii omalla painollaan. Koemme vähiten yrittämistä ja puskemista, kun pysymme meidän luonnollisessa rauhan ja rakkauden tilassa. Parhaat päätökset syntyvät myös aina täältä.

Luonto on rakkauden lähde ja olemme osa luontoa. Kun juokset asioiden perässä, elät ajatuksessa että sinulta puuttuu jotakin tai kannat kenties menneisyyden taakkaa harteillasi, kulutat paljon energiaa ja väsyt. Kun sen sijaan keskityt tähän hetkeen, kiitollisuuteen ja kun kaikkea tekemistä motivoi rakkaus, kasvat ja avaudut sitä mukaan kaikille elämän ihmeille. Joten, rauhoitu, maadoitu, anna asioiden tapahtua ja anna rakkauden johdattaa sinua.

Tulevassa – Astu omaan voimaasi- workshopissa puhun myös Ayurvedasta.

Lue lisää täältä!

Sara

Lisää tietoa hyvinvointi- ja ravintovalmennuksesta

ja henkisestä valmennuksesta voit lukea näistä linkeistä.

Lähteet: Idiot´s guide to Ayurveda: Sahara Rose Ketabi

www.chopra.com