Tasapaino kehon ja mielen välillä – 7 vinkkiä

Tasapaino on kokonaisuus. Sen puitteessa yksi tärkeimmistä seikoista ymmärtää on yhteys, kehon, mielen, sekä ympäristön välillä. Kaikella on oikeasti merkitys, jokaisella yksityiskohdalla, ajatuksella ja hengenvedolla – niistä muovautuu se kokonaisuus, miljoonien atomien vuorovaikutus, jolla me värähtelemme tässä maailmassa, ajassa ja universumissa.

Miten tasapaino muodostuu? Sanoisin, että lopulta aika yksinkertaisista asioista, jotka voivat silti olla yllättävän haastavia meille.

Terveys ei ole sairauden poissaoloa

Tästä kokonaisuudesta ja holistisesta näkökulmasta katsottuna terveys, ei tarkoita sairauden tai oireiden poissaoloa. Terveys on tasapaino, optimaalista hyvinvointia, elinvoimaa ja täyttymystä kokonaisuudessaan. Olemme terveitä silloin kun me pystymme sulattamaan ja käsittelemään kaiken sen, mitä me otamme vastaan itseemme. Samalla se vaatii sitä, että pystymme myös poistamaan ja eliminoimaan kaiken sen, mikä ei ravitse meitä tai palvele meidän parasta. 

Tämä kokonaisuus käsittää kaiken – ravinnon, ihmissuhteet, työn ja kaikki elämän kokemukset. Sairaus sen sijaan muodostuu epätasapainosta – häiriötilasta. Jokin tukkii ja estää, sekä haittaa tiedonkulun, elämän ja energian vapaata virtausta meidän kehossa, mielessä ja keho-mieli yhteydessä. Oireet ja sairaus ovat kehon viestejä siitä, että meidän tulee palauttaa tasapaino ja eliminoida kaikki se, joka haittaa ja hidastaa tai estää tätä yhteyden tilaa. Me voimme palauttaa ja palata takaisin luonnollisen ja terveen elämän virtauksen kun me keskitymme tasapainoon.

Tasapaino kehon ja mielen välillä - 7 vinkkiä - Sara AdolfsenTasapaino kehon ja mielen välillä - 7 vinkkiä - Sara Adolfsen

Mielen ja kehon yhteys

Keholla ja mielellä on erottamaton yhteys toisiinsa. Joka kerta kun meidän mielessä syntyy ajatus, siitä seuraa myös tietynlainen solutason reaktio, johon myös koko hermosto reagoi ja muutoksia tapahtuu molekyylitasolla kaikkialla kehossa. Meidän ajatukset vaikuttavat ja värähtelevät energeettisesti meissä solutasolla. Solut reagoivat kaikkeen ja viestivät myös keskenään.

Arjessa kehon ja mielen välistä oireilua esiintyy jatkuvasti, mutta aina niitä ei osata yhdistää niiden alkulähteelle ja aiheuttajiin. Tästä syystä tehdään myös paljon diagnooseja, joissa ”syy on tuntematon”. Ihminen oireilee, mutta lääketieteellistä diagnoosia ei vaan löydy. Usein nämä niin sanotusti selittämättömät tilanteet johtavat myös lääkekokeiluihin, joista yleisimmät ovat kipu- ja tulehduslääkket, sekä masennuslääkkeet.

Syy selittämättömiin kiputiloihin, masennukseen, päänsärkyyn, paniikki kohtauksiin ja pelkoihin, voivat johtua esim. kuormittavasta, toksisesta ihmissuhteesta, työpaikan ilmapiiristä tai aiemmista traumaattisista elämän kokemuksista. Yhtä lailla toksisuus ilmenee myös asioissa kuten elintavoissa, ruokavaliossa, kroonisena stressinä, sisäilmaongelmissa (home), sekä ympäristömyrkyissä ja kemikaaleissa. Näitä ei tulisi sivuuttaa.

En väitä, että ihmisten ajatukset yksiselitteisesti ja suoraan sairastuttavat, sillä ymmärrettävästi keho ja mieli, sekä niiden yhteys on monimutkainen ja monisyinen. Meillä on myös tietty geeniperimä, joka vaikuttaa taustalla, vaikkakin elintavat vaikuttavat suuresti siihen, miten nämä geenit ilmentyvät. Tietyissä tapauksissa geeniperimä on sairauden taustalla, mutta toki laukaisevaa tekijää kannattaa silti aina miettiä, sillä meillä ja meidän keholla on aivan mieletön kyky korjaantua ja parantua.

”Meillä on aina mahdollisuus saattaa keho takaisin epätasapainotilasta, harmoniseen tasapaino:n tilaan.”

Disease – sairaus – harmonian puuttuminen

Englanninkielen sana disease, eli sairaus, on varsin kuvaava kun sen jakaa kahtia. Dis – ease, eli puute/ epäsuhta rauhan ja harmonian tilassa. Kehomme on ennalta ohjelmoitu luonnolliseen tasapainon ja hyvinvoinnin tilaan. Harmonisessa kehossa ja mielessä kaikki on hyvin. Meidän keho tekee myös kaikkensa tasapainon eteen, niillä palikoilla ja rakennusaineilla mitä sillä on ja mitä me sille annetaan ja syötetään, sekä ravinnon, ajatusten ja tunteiden muodossa.

”Keho pyrkii aina takaisin tasapainon tilaan.”

Meillä on huikea kyky muuntaa asioita ajatusten, uskomusten ja valintojen voimalla.

”Ihmiskeho on mieletön viisauden verkosto, joka kykenee sellaiseen, mitä nykyajan lääketiede ei vielä osaa selittää.”

Tasapaino kehon ja mielen välillä - 7 vinkkiä - Sara AdolfsenTakaisin Tasapainoon

Palauttamalla ja eheyttämällä terve vuorovaikutus ajatusten ja kehon välillä, auttaa meitä jatkossakin epätasapainotilasta kohti tasapainoa.

”Kun olemme optimaalisessa dynaamisessa tasapainon tilassa, meidän on helppo kuunnella kehoa rakkaudella ja tehdä valintoja jotka tukevat tasapainoa, onnellisuutta ja hyvinvointia.”

Seuraavaksi jaan seitsemän kehon ja mielen reseptiä, jotka auttavat sinua luomaan positiivisen vuorovaikutustilan kehosi ja mielesi välille:

1. Ota aikaa hiljentymiselle ja meditaatiolle

Meditaatio on yksi voimakkaimmista työkaluista, joilla voit palauttaa tasapainon kehon ja mielen välille. Meditaatiossa koet rauhallisen ja levollisen tietoisuuden tilan, jossa kehosi lepää ja jossa sinun mieli on tietoinen, mutta hiljainen. Tiedostavassa hiljaisuudessa, mieli päästää irti vanhoista ajatusten kaavoista ja tunteista, sekä oppii parantamaan itsensä.

Meditaatiolla on tieteellistä tutkimustaustaa. On todettu, että sillä on lukuisia terveysvaikutuksia ja se auttaa mm korkeaan verenpaineeseen, sydänsairauksiin, ahdistukseen, masennukseen, univaikeuksiin, sekä riippuvuuksiin. Eräs mielenkiintoinen tutkimus totesi (lähde alempana), että vain 8 viikon yhtäjaksoinen meditaatio, ei vain auttanut lisäämään rauhallisuuden tunnetta, vaan lisäksi se muutti tiettyjä aivoalueita.

Se kasvatti hippokampuksen aluetta, joka liittyy oppimiseen ja muistiin. Alue yhdistetään myös empatian tunteeseen, itsetietoisuuteen ja itsetutkiskeluun. Huomattiin myös, että tietty aivoalue surkastui, joka liitetään ahdistukseen ja stressiin.

Tämä informaatio kertoo aivojen ominaisuudesta, sen plastisuudesta, eli muutoskyvystä ja hermosolujen huikeasta uudelleen järjestymisen potentiaalista. Tämä voidaan saada aikaan meditaatiolla.

”Meditaatio tuo meidät kotiin, rauhan ja läsnäolon tilaan, jossa voimme rentoutua.”

Meditaatio auttaa uupumuksessa ja pitkäaikaisissa stressitiloissa. Suosittelen meditaatiota päivittäin.

Natural Wellness Naistenpiirissä on mahdollisuus kokea ohjattua meditaatiota. Seuraava piiri kokoontuu Ma 18.2 kl 18.00 Lauttasaaren Meripuistotiellä. Linkki tapahtumaan löytyy julkaisun lopussa.

Tasapaino kehon ja mielen välillä - 7 vinkkiä - Sara Adolfsen

2. Syö päivittäin ravinnerikasta ja värikästä ruokaa

Hengittämisen ja puhtaan ilman ohella, yhtä tärkeä elintoimintoja ylläpitävä asia on syöminen. Jotta mieli ja keho pysyvät terveenä, on tärkeää ravita kehoa puhtaalla, hyvälaatuisella ja värikkäällä ruualla.

Optimaalisesti valmistat ruoan itse ja syöt sen rauhallisesti, tiedostaen ja keskityt pureskelemaan ruoan perusteellisesti. Ruuansulatus alkaa jo siitä hetkestä kun katsomme ja haistamme ruuan. Pureskelu on tärkeä osuus ruuansulatuksessa.

Yksi tapa, jolla varmistaa tasapaino :inen ruokavalio, on hyödyntää Ayurvedaa, eli perinteisen intialaisen lääketieteen oppia ruoan kuudesta mausta. Nämä ovat makea, suolainen, hapan, tulinen, karvas ja kutistava. Sanotaan, että mieliteot johtuvat siitä, että nämä kuusi makua eivät täyty ja tyydyty syödyssä ravinnossamme. Keho myös pyytää sitä, mitä se tarvitsee, vaikka emme läheskään aina osaa tulkita pyyntöjä oikein varsinkaan, jos ruokavalio koostuu epäpuhtaasta, sokeripitoisesta, huonolaatuisesta ja prosessoidusta ruoasta.

Ayurvedan mukaan tarvitsemme kaikkia makuja ja ominaisuuksia, jotta pysymme tasapaino :ssa. Kaikki tuliset, kitkerät ja kutistavat maut ovat puhdistavia ja inti-inflammatoorisia, eli tulehdusta lievittäviä. Ajattele lehtikaali, pinaatti, kurkuma, kahvi, tumma suklaa, pavut, avokado, omena, karpalo, parsakaali, valkosipuli, sipulit, retiisit, inkivääri, pippuri, paprika, cayenne.

Kirjoitan tulevaisuudessa enemmän Ayurvedasta ja kuudesta mausta toisessa postauksessa. Yhtä tärkeää makujen lisäksi on syödä monipuolisesti tuoreista raaka-aineista tehtyä ruokaa, jolloin vähennämme huomattavasti, tai kenties kokonaan kaiken purkitetun ja pitkälle prosessoidun ruuan. Tuore ruoka ja ravinto kaikki kasvikset, hedelmät, idut jne jotka ovat edelleen elossa, ravitsevat meitä kaikkein eniten.

Huomion arvoista on myös yhteys ravinnon ja mielen välillä. Yhteys löytyy myös suoliston ja terveyden väliltä, sekä suoliston ja aivojen väliltä. Tietynlainen ravinto vaikuttaa positiivisesti mielialaan, suolistoon ja mikrobiomiin, eli suoliston bakteereihin, jotka vuorostaan vaikuttavat meidän terveyteen, sekä kehoon, että mieleen. Tämä on niin mielenkiintoista ja inspiroivaa, koska voimme todella itse vaikuttaa niin paljon omaan hyvinvointiin. Lisää tästäkin aiheesta jatkossa!

Tasapaino kehon ja mielen välillä - 7 vinkkiä - Sara Adolfsen

3. Liikuta kehoasi päivittäin

Ihminen on tehty liikkumaan. Paikallaan oleminen ja istuminen ei tee meille hyvää ja vie meitä kohti epätasapainoa. Lepo on erikseen. Päivän tulisi olla aktiivinen ja sisältää pari pientä tietoista palauttavaa hetkeä. Hyödynnä mahdollisuudet kävellä portaissa, liiku pyörällä tai kävele. Jos teet näyttöpäätteellä tai läppärillä töitä, vaihda asentoa ja seiso mahdollisimman paljon pitkin päivää.

Harrasta lisäksi säännöllistä monipuolista liikuntaa, joka ravitsee, sekä kehoa, että mieltä. Suosittelen lihaskuntoa rakentavaa liikuntaa, kuten kehonpainoharjoittelua, salitreeniä tai vastaavaa. Lisäksi tanssi, on sellaista lääkettä, jota suosittelen kaikille!

Liikunnalla on useita positiivisia vaikutuksia. Sen lisäksi, että se parantaa kuntoa, verensokerinsäätelyä, hapenottokykyä, lisää luun tiheyttä, parantaa liikkuvuutta ja kasvattaa voimaa, se tekee myös hyvää mielelle. Liikunta parantaa aivojen toimintaa, kognitiivisia taitoja, kuten muistia ja oppimista, sekä vähentää stressiä. Tutkimuksissa on selkeästi todettu liikunnan positiivinen nostattava vaikutus mielialaan ja masennukseen. Liikunta vapautta hyvän olon hormoneja ja aivovälittäjäaineita serotoniinia, dopamiinia, ja noradrenaliinia.

Löydä sinulle paras ja sopivin liikuntamuoto, joka kehittää ja josta nautit! Pyri liikkumaan säännöllisesti 3-4 kertaa minimissään 30 minuuttia kerrallaan. Voit hyvin lähteä rakentamaan omaa rutiinia vähän kerrallaan. Tärkeintä on, että lähdet liikkeelle! Muista myös kehon huolto, venyttely ja lepo. Tulet nopeasti huomaan, kuinka kunto parantuu ja kehityt.

”Liikunta lisää luovuutta, hidastaa vanhenemista ja pitää kehon ja mielen elinvoimaisena!”

Tasapaino kehon ja mielen välillä - 7 vinkkiä - Sara Adolfsen

Tasapaino kehon ja mielen välillä - 7 vinkkiä - Sara Adolfsen

4. Nuku riittävästi ja panosta palautumiseen

Tasapaino vaatii sen, että saat joka yö riittävästi unta, sekä ajallisesti, että laadullisesti. Yön aikana parasympaattinen hermosto tulee olla aktiivinen. Tällöin keho lepää ja palautuu optimaalisesti. Hyvin nukuttu yö auttaa ylläpitämään hyvää mielialaa, keskittymistä, oppimista, se auttaa stressin säätelyssä, pysyt helpommin rauhallisena, sekä teet parempia päätöksiä.

Unta ja sen tarvetta ei tule aliarvioida. Pitkään jatkunut univaje vaikuttaa väistämättä tasapainoon, haittaa immuunipuolustusta, altistaa sairastelulle, ylipainolle ja alavireisyydelle. Univaje myös nopeuttaa ikääntymistä.

Tarvitsemme yleisesti noin 7-9 tuntia levollista unta/ yö. Hyvälaatuinen uni tarkoittaa myös sitä, että et käytä unilääkkeitä tai alkoholia illalla rentoutuaksesi ja nukkuaksesi. Unen tulisi tulla n 20 min aikana ja yö tulisi olla levollinen aamuun asti. Jos tunnet olosi levänneeksi ja virkeäksi aamulla, olet todennäköisesti nukkunut hyvin. Pidä huolta luontaisesta vuorokausirytmistä.

Lue lisää palautumisesta julkaisun lopussa olevista linkeistä.

5. Vapauta rajoittavat uskomukset ja toksisten tunteiden taakka

Moni meistä kantaa myrkyllistä tunnelastia mukanaan, joka sisältää käsittelemättömiä tunteita kuten vihaa, surua, katkeruutta ja pettymystä. Tämä menneiden tapahtumien ja kokemusten kerääntymä kehossa ja mielessä tulee käsitellä ja siitä tulee päästää irti. Voit aloittaa kysymällä itseltäsi: Mitä asioita muistelen menneestä, jotka vielä tänään aiheuttavat minulle kipua ja/ tai surua? Mistä sellaisesta pidän edelleen kiinni, joka ei enää tänään palvele minun parasta?

Kun tunnistat nämä asiat, voit kirjoittaa niistä ja siitä, miten ne ovat vaikuttaneet elämääsi ja miten elämäsi muuttuu, kun päästät niistä irti. Pyri näkemään se, miten nämä asiat ovat hallinneet ja vaikuttaneet elämääsi ja miten nyt olet valmis päästämään niistä irti.

Päästämällä irti, teet tilaa myös uudelle. Kevennät taakkaasi, joka on rakkaudellinen teko sinulta sinulle. Jos tarvitset apua tässä, tarjoan myös Henkistä valmennusta niille, jotka tahtovat päästä elämässään eteenpäin, kirkastaa ja löytää oman suunnan ja syvemmän tarkoituksen omassa elämässä. Tämä polku on hyväksyvä ja lempeä tie kohti kehon ja mielen tasapainoa. Valmennuksessa muodostat uusia lempeitä, rakastavia ajatus- ja toimintamalleja, jotka kantavat sinua kohti haluamiasi tavoitteita.

6. Rakkaudelliset ihmissuhteet

Ihmissuhteet ovat tärkeässä roolissa meidän kokonaisvaltaisessa hyvinvoinnissa ja tasapaino :n muodostumiseessa. Rakastavat ihmissuhteet vaikuttavat meihin kaikilla kehon, mielen ja sydämen tasoilla. Tarvitsemme ihmisiä ympärillemme, jotka hyväksyvät meidät juuri sellaisina kuin olemme, joiden kanssa voimme vapautua ja iloita aidosti. Ystävien ja läheisten lisäksi myös harrastusten parista voit löytää ihanan tukiverkoston, jossa yhteinen tekeminen yhdistää ja voimaannuttaa.

Ilo, nauru, läheisyys, halaaminen, vapautuneisuus, rentous ja rakastelu, joko erikseen tai kaikki yhdessä ovat mitä mahtavin keino vapauttaa stressiä ja lisätä hyvän olon hormoneja kehossa. Tämä vähentää myös kaikkia kiputiloja ja vahvistaa immuunipuolustusta! Lisää lääkettä siis 😉

Tasapaino kehon ja mielen välillä - 7 vinkkiä - Sara Adolfsen

7. Luonto

Viimeisenä mutta ei vähäisempänä, hoitaja täällä määrää luontoa lääkkeeksi! Me olemme osa luonto ja osa tätä mahtavaa universumia. Tämä planeetta ja maa on meidän koti tässä fyysisessä kokemuksessa, jota elämäksi kutsumme.

Ulkona kävellessä ja ollessa on ihanaa harjoittaa läsnäoloa ja kiitollisuutta siitä, mitä siinä hetkessä on. Kun olet läsnä hetkessä, voit havainnoida mitä tapahtuu sinun ja ympäristön välillä. Missä sinun keho alkaa ja mihin se oikeastaan loppuu? Onko todellista rajaa edes olemassa?

Kun haistat ilmassa metsän tai kukkien tuoksun, voit itse asiassa kokea olevasi yhtä metsän ja kukkien kanssa. Kun kävelet kesällä paljain jaloin, istut tai makaat maan tasalla, voit tuntea miten olet yhtä maan kanssa. Kun uit tai kellut vedessä, saatat tuntea miten vesi kannattalee ja syleilee sinua aivan, kuin olisit vettä.

Vietin eilen koko päivän ulkona jäällä. Raitista ilmaa hengittäessä tunsin miten vahvasti olin yhtä luonnon, maan, meren, taivaan ja metsien kanssa. Istuin lumihangessa yhdellä kukkulalla ja join termarista goldenmilk-kurkuma lattea (täynnä parantavaa elinvoimaa – inkivääriä, kookosmannaa ja muita mausteita). Suljin silmät ja tunsin miten aurinko lämmitti poskiani. Siinä hetkessä oli kaikki.

Läsnäolon voima 

Kun olin täysin läsnä, muistin jälleen mistä elämässä on kyse. Se oli juuri siinä hetkessä. Samalla pohdin miten helposti tämän unohtaa arjessa. Siinä hetkessä kiitin itseäni, että pysähdyin ja olin läsnä ja muistin. Tein lupauksen itselleni, että teen yhä enemmän tilaa läsnäololle.
 
Tasapaino kehon ja mielen välillä - 7 vinkkiä - Sara Adolfsen
Tämä vaatii meiltä sen, että annamme itsellemme joka päivä lahjaksi hetken, eli otamme tietoisesti aikaa, missä pysähdymme. Se voi olla ulkona, meditaatiossa, lasten tai eläin-ystävien kanssa tai vaikka kesken työpäivän oman työpöydän ääressä. Me olemme niin paljon pään sisällä ja mielessä. Moni jää sinne jumiin. Minullakin, on todella tuulinen ”Vata-mieli” (Ayurveda), joka toki tekee minusta myös hyvin luovan. Sitä tarvitsemme myös. Kaikkien elementtien välillä tulee vallita tasapaino.
 
Joka kerta, kun koen, että olen liikaa pääni sisällä, ääni tulee ja kutsuu palaamaan luontoon, maahan, rauhoittumaan, yhtymään kehooni, hengitykseeni, sekä takaisin meditaation äärelle. Tämä on sisäinen tunne, aivan kuten Äiti Maa muistuttaisi minua ja kutsuisi minua takaisin kainaloonsa, palaamaan paikkaan, hetkeen – siihen mikä on oikeasti todellista ja totta – palaamaan kotiin, kehoon, sydämen tilaan, tässä ja nyt.
 
Jokainen meistä tarvitsee Kapha – aikaa (Ayurveda), rauhoittumista, lepoa ja maadoittumista. Tästä tilasta nousee todellinen selkeys, kirkkaus ja tasapaino. Kaikki vastaukset ja se mikä on totta sinulle, nousee sieltä sinun sisältä, sinun keskikohdasta, sydämestäsi ja tästä hetkestä.
Iloa, valoa ja tasapainoa
Sara

Mikäli tarvitset apua ja tukea tasapainon palauttamisessa, ruokavalion koostamisessa, tai suoliston korjaamisessa ota yhteyttä.

 

Julkaisun kirjoittaja:

Olen Sara Adolfsen, Henkinen Valmentaja, ravintovalmentaja, kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin, tietoisen, läsnäolevan ja luonnonmukaisen elämän puolestapuhuja.

 

Sara Adolfsen - Natural Wellness - Henkinen Valmennus - Naistenpiirit

Sara Adolfsen - Natural Wellness

Henkinen valmennus, Naistenpiirit, Funktionaalinen lääketiede/ ravintovalmennus, Terveydenhoitaja, Sairaanhoitaja, Ekokosmetologi, RYT200 Joogaohjaaja, Licenced NLP practitioner, koulutettu Firstbeat asiantuntija (hyvinvointianalyysit), Biohakkeri

Piditkö julkaisusta Tasapaino – kehon ja mielen välillä – 7 vinkkiä?

Voit tilata uutiskirjeen tästä!

Seuraatko jo somessa? Jos et, niin kurkkaa IG:@saraadolfsen

 

Lähdeviitteet:

  • Kohdan 1. tutkimus
  • Tästä löytyy seuraava Naistenpiiri tapahtuma.
  • Lisää unesta ja palautumisesta, sekä sen mittaamisesta: