Tarinani – polkuni varjoista valoon ja vapauteen

(Päivitetty 27.8.2020) Tarinani on kertomus siitä, miten olen kulkenut rohkeasti läpi omien varjojen ja seuraamalla sydäntäni, luonut polun vapauteen ja unelmieni täyttymykseen, kaikilla elämäni osa-alueilla.

Uupumus vuonna 2012, aika jolloin alla oleva kuvakin on otettu, herätti minut ensimmäisen kerran ja ravisti todellisuuteen oikein kunnolla. Menneeseen ei ollut enää paluuta. Elämäni muuttui tämän jälkeen kokonaan…

Tarinani - polkuni - Sara Adolfsen - Natural Wellness
Body fitness kisoissa vuonna 2012

UUPUMUSTILA ja oireet:

 • Dg: IBS – ilmavaivat, vatsan turpoaminen, jatkuva ripuli
 • Dg: Hypotyreoosi
 • kuiva iho ja lopulta todella vaikea ihottuma kädessä/ käsivarsissa joka levisi hieman kasvoihinkin
 • Nesteiden kertyminen ja turvotus
 • Unettomuus
 • Yöhikoilu
 • Sydämen tykyttely öisin
 • Hormonaalinen epätasapainotila, kuukautiskierron häiriöt
 • Jatkuva väsymys
 • Alakuloisuus ja masentuneisuus
 • Vaikeus keskittyä, muistiongelmia ja oppiminen hidasta
 • Ruoka-aineyliherkkyydet
 • Keho ja mieli kaaoksessa
 • Pitkään jatkunut epätasapainotila kaikilla elämän osa-alueilla
 • Kuvissa ihottumasta vuodelta 2015, joka herätti joka öiseen kutinaan
 • Parantuminen joka kesti kaiken kaikkiaan n 4 vuotta

Terveydenhoitaja – sen todellisessa merkityksessä

Tein 10 vuoden uran terveydenhuoltoalalla. Koulutukseltani olen alun perin terveydenhoitaja ja sairaanhoitaja. Hakeuduin ammattiin, sillä halusin aidosti auttaa ihmisiä, mutta koin, ettei se ollutkaan mahdollista niiden ennalta määrättyjen raamien sisällä mitkä yhteiskunta on luonut. Toimintamallit hoitajan työssä eivät olleet linjassa sydämeni ja arvomaailmani kanssa, jossa halusin olla läsnä ihmisille ilman kiirettä, kuunnella ja luoda todellista hyvinvointia, terveyttä ja iloa ihmisille, kannustaa ja tukea heitä heidän omalla sisäisen kasvun polulla, mikä johtaisi hyvinvointiin kokonaisvaltaisesti.

UUPUMUS

Uupuminen vuonna 2012 pakotti heräämään ja ottamaan ohjat omiin käsiini. Ymmärsin tuolloin viimein, että tilani oli täysin itse aiheutettua ja seurausta pitkään jatkuneesta fyysisestä ja etenkin henkisestä stressi-tilasta. Syy uupumukseen ei ollut todellakaan pelkkä fitness ja kisaaminen.

Oma mieli ja uskomukset ajavat meitä suorittamaan ja puskemaan, ihan sinne uupumukseenkin saakkaa. Ihminen sokaistuu herkästi ja nauttii tuloksista joita tehokkuudellaan saa aikaan. Adrenaliini ja dopamiini koukuttaa. Minäkin halusin uskoa, että elän terveellisesti. Etsin suurempaa tarkoitusta kilpaillessani fitneksessä. Koitin täyttää sisälläni olevaa tyhjyyttä. Tämä oli yksi niistä itseni ulkopuolella olevista asioista, joiden kautta yritin epätoivoisesti tuntea tyytyväisyyttä ja täyttymystä.

Kun uuvuin, en halunnut mitään muuta, kuin voida pysyvästi hyvin ja olla ihan oikeasti onnellinen. Muutos oli ainoa vaihtoehto ja ymmärsin, että sen tulee tapahtua sisältäpäin.

Elintavat ja ruokavalio

Tuohon aikaan ja hoitajana tiesin jo, että lääkkeet ja länsimainen lääketiede ei tulisi auttamaan minua.

”Tilani ei olisi parantunut sillä mitä perinteinen lääketiede tarjosi, eli diagnooseilla, kilpirauhaslääkkeellä, FODMAP-ruokavaliolla ja kortisonivoiteella.”

Koska en tyytynyt, lähdin hakemaan lisää tietoa ja opiskelin Funktionaalista lääketiedettä. Perehdyin siihen, miten elintavoilla, ravinnolla ja yksilöllisellä kokonaisvaltaisella hoidolla voidaan ylläpitää terveyttä, hoitaa elimistön epätasapainotiloja ja sairauttaa, sekä saavuttaa uudenlainen terveyden ja tasapainon tila. 

Ravinnon ja elintapojen muutoksella paranin lopulta kaikista yllä mainituista oireista ja diagnooseista. Näiden kokemusten myötä ymmärsin, miten uskomattoman suuri voima meissä on ja mikä merkitys meidän omilla valinnoilla on meidän omaan terveydentilaan ja hyvinvointiin. Valinnat vaikuttavat meihin myös pitemmällä aikavälillä. Avaimet omaan hyvinvointiin ja onnellisuuteen ovat koko ajan meidän omissa käsissämme.

”Avaimet omaan hyvinvointiin ja onnellisuuteen ovat koko ajan meidän omissa käsissämme.”

Sisäinen prosessi

Suurin syy omaan sairastumiseen ja uupumiseen oli henkisellä tasolla. Vääristynyt minäkuva, rakkaudettomuus itseäni ja omaa kehoani kohtaan, johti tekemään asioita, jotka eivät todellisuudessa olleet minulle hyväksi. Jo pienestä asti mukaani oli tarttunut erinäisiä uskomuksia siitä, etten ole riittävä olemalla minä, en luottanut itseeni, vaan yritin aina sopia ulkoa tulleisiin muotteihin ja täyttää kaikkien oletetut odotukset, joko käytökselläni tai ulkomuodollani. Olen herkkä huomaamaan asioita, sävyjä ja ilmeitä ihmisissä. Aloin tulkitsemaan niitä, uskoin tulkintoihini, vaikka ne eivät olleet kaikki todellakaan totta. Se oli raskas tapa kokea tätä maailmaa, mutta se oli minun silloinen todellisuus ja se vahvisti tarinaani riittämättömyydestä, jota kerroin itse itselleni mieleni sisällä.

Elin siis hyvin pitkään tilassa, jossa en todellisuudessa kuunnellut itseäni. En oikein edes tiennyt miten. Näin jälkeen päin, kun katson taakseni näen, kuinka ulkoinen ja sisäinen maailmani oli täynnä melua, ettei ollut ihmekään etten kuullut omaa sisäistä ääntäni. Tunsin samalla, etten oikeasti elä sitä elämää, mitä tahtoisin elää. Itseni asettaminen etusijalle, omien sisäisten toiveiden ja tunteiden kuunteleminen oli vaikeaa ja suuri haaste. Kaikki oli periaatteessa ihan hyvin, mutta tiesin että on olemassa jotakin muuta. Etsin ulospääsyä, onnellisuutta, merkityksen ja tyytyväisyyden tunnetta ulkopuoleltani, kunnes todella lopulta uuvuin vuonna 2012. En ollut edes puoliksi se, kuka sisimmässäni tunsin olevani, mutta en uskaltanut luottaa itseeni saatika nähnyt sitä potentiaalia, mikä minussa todellisuudessa oli ja on.

Tämä kaikki johti nuorena lisäksi lukuisiin laihdutuskuureihin ja lopulta pahoinvointini kulminoitui aika ajoin myös bulimiseen oireiluun, pakonomaiseen painon, ruuan ja treenaamisen kontrollointiin. Fitnessmaailmaan ajatuminen romahdutti lopulta terveydentilani ja pysäytti heräämään todellisuuteen.

Puutteellinen kunnioitus itseäni kohtaan ja lapsuudesta mukaan tarttunut rakkaudettomuuden haava, johti myös moneen suhteeseen, jotka olivat täynnä henkistä väkivaltaa ja pettämistä. Ei siis ihme, että uuvuin, sillä olin ylikuormittunut aivan kaikilla tasoilla ja elämän osa-aluilla, eikä todellista rauhaa ollut missään.

Syvällinen oivallus avasi monta lukkoa; ymmärsin miten suuri vaikutus omilla uskomuksilla on siihen, miten me koemme maailmaa, ympäristöämme ja itseämme siinä ja millaisia valintoja teemme. Totuus on, että elämäntilanteemme, ihmissuhteemme ja onnellisuutemme peilaa 100% sti meidän sisäisen maailman tilaa ja tasapainoa. Vedämme energeettisesti puoleemme sitä, mihin uskomme.

Henkinen polku

Henkinen polkuni alkoi vuodesta 2012. Tämän lisäksi olen 8 vuoden ajan, kohdannut noin kahden vuoden välein ”lisäsysäyksiä”, jotka ovat vieneet minua yhä syvemmälle ja syvemmälle henkimaailman äärelle. Vuonna 2014 loukkasin olkapääni ja se leikattiin. Elämä tuli ja pysäytti, koska en itse vieläkään pysähtynyt. Edes uupuminen ei saanut minua täysin pysähtymään, vaikka tein jo paljon muutoksia ”parempaan”. Muutokset tapahtuivat kuitenkin suurimmaksi osaksi fyysisellä tasolla. Sinä vuonna sairaslomalla sain lisää aikaa itselleni ja heräsin jostain unesta. Muistan edelleen sen hetken ja sen rauhan tunteen, jonka itsestäni löysin.

Vuonna 2016 äitini kuoli, sairastettuaan 7 vuotta syöpää. Isäni kuoli jo ollessani 17-vuotias. Vanhempieni korkeasta iästä johtuen, olen saanut kohdata paljon kuolemaa. Kokemukset ovat avanneet mahdollisuuden nähdä elämää ja maailmaa täysin uusin silmin. Arvomaailmani ja prioriteetit muuttuivat täysin ja olen kiitollinen kaikista kokemuksista.

”Kokemukset ovat avanneet mahdollisuuden nähdä elämää ja maailmaa täysin uusin silmin. Arvomaailmani ja prioriteetit muuttuivat täysin ja olen kiitollinen kaikista kokemuksista.”

Henkisyys on lopulta matka ja elämän mittainen prosessi. Kun löytää polulle, tulee huomaamaan, että se jatkuu ja jatkuu ja se on jotain, jolle avautuu vähitellen kerros kerrokselta. Jokaiselle se on oma henkilökohtainen matka. Henkisyydellä ei ole välttämättä mitään tekemistä uskonnon kanssa. Ero siinä on mielestäni se, että uskonto on rajattu ja tarkasti määritelty. Henkisyys itsessään, on ainakin minulle kaikkea muuta. Se on rajatonta, vapaata ja minulle, minun määrittelemää. Henkisyys on minulle yhteyttä ja yhteyttä jonkin suurempaan, joka yhdistää kaiken. Uskon niin sanottuun universaaliin lakiin, rakkauteen ja ”uskontoni” on rakkaus ja sieltä kumpuava totuus. Kotini, tässä fyysisessä elämässä on koko maapallo, sen metsät, niityt, merenrannat ja viidakko. Luonnollisena ja luonnon lähellä koen, että minun on kaikkein paras olla.

Henkisyys on minulle yhteyttä ja yhteyttä jonkin suurempaan, joka yhdistää kaiken.

PALUU KOTIIN

2018 tein ensimmäisen ulkomaan matkan yksin. Bali oli kutsunut luokseen jo pitkään, ja ilmeisesti oikea hetki koitti viimein tuolloin. En lähtiessäni tiennyt, mutta jälkeen päin voin todeta, etten olisi voinut paremmin kulkea johdatuksessa kuullessani Balin kutsun. Tuo matka oli käänteen tekevä ja elämäni muuttui jälleen. Bali paikkana on maaginen ja niin suurta äidillistä totuudellista ja pyyteetöntä rakkautta säteilevä, ettei sanat riitä tätä kuvaamaan. Siitä hetkestä, kun astuin Balin pyhälle maaperälle alkoi ihmeitä tapahtumaan yksi toisensa jälkeen. Olin viimein palannut kotiin – sekä fyysisesti, mutta ennen kaikkea Bali omalla taianomaisella energiallaan auttoi minua löytämään kodin, rauhan ja rakkauden itsestäni. Palasin siis lopulta kotiin sydämeeni ja tunsin, mitä tarkoittaa olla kotona ja olla itse rakkaus.

Palasin siis lopulta kotiin sydämeeni ja tunsin, mitä tarkoittaa olla kotona ja olla itse rakkaus.

Se todellisuus mikä oli täynnä suorittamista, jaksamista, puskemista, muiden muotteihin mukautumista, se elämä missä koitin kaikin tavoin miellyttää muita, missä etsin oman arvon tunnetta, hyväksyntää ja rakkautta itseni ulkopuolelta oli historiaa. Se elämä missä en juurikaan uskaltant unelmoida tai varsinkaan toteuttaa unelmiani oli kaukana todellisuudesta. Uupumisen ja äidin kuoleman jälkeen lopulta seinä joka tuli vastaan, asetti totuuden niin kirkkaasti valokeilaan, ettei ollut enää muuta vaihtoehtoa, kuin katsoa sitä suoraan silmiin, kääntyä sisäänpäin, etsiä vastauksia itsestä, myöntää itselleen omat heikot kohdat, ne epävarmuudet, pelot ja varjot, joita oli juossut vuosia karkuun ja joilla pienensin itseäni. Ei ollut muuta vaihtoehtoa kuin valita elää itselleen ja oppia ihan oikeasti arvostamaan tätä elämän lahjaa, joka meille kaikille on annettu! Ymmärsin ettei ole aikaa tai päivää hukattavana, ja että muutos, itsensä valitseminen, on se AINOA tie, joka viimein toisi elämään kaiken sen, mistä olin aina unelmoinut. Miksi elää päivääkään onnettomana, kun voi luoda oman onnellisuuden?

Miksi elää päivääkään onnettomana, kun voi luoda oman onnellisuuden?

Ilman näitä kokemuksia tai 100% sitoutumista sisäiseen työhön, en olisi nyt tässä tänään, onnellisempana kuin koskaan ennen. Olen saanut kaiken ja itseasiassa vielä enemmän!

Luottamus

Elämässäni on todella ollut paljon suuria muutoksia. Aluksi koin muutokset haastavana, koska olin niin jumissa asioihin, ihmisiin, sekä esim tiettyyn kehonkuvaan. Koska vastustin ja pelkäsin muutosta, se aiheutti turvattomuutta ja yritin kaikin tavoin kontrolloida kaikkea, luodakseni jonkinlaisen otteen jostain ja siten itselleni kuvitteellisen turvan tunteen, jota en itsestäni löytänyt.

Isot muutokset alkuun, missä omat haitalliset uskomukset, rakenteet ja illuusiot tuhoutuu, sekoittaa monesti hetkeksi koko elämän. Vuosien varrella olen kuitenkin oppinut nauttimaan muutoksesta, sillä uskon nykyään, että muutos on aina positiivinen. Uskon, että muutos vie eteenpäin, koska olen sen niin selkeästi nähnyt. Uskon, että se mahdollistaa jotain sellaista, mikä ilman muutosta, ei olis ollu mahdollista. Kun fokus muuttuu, muutos ei olekaan enää kivuliasta, varsinkaan kun sille antautuu, kun luottaa ja tuntee ne tunteet mitä muutoksesta herää kuitenkin näkökentässä se suurempi kuva, missä muutos on kehitystä.

Mitä suurempi muutos, sitä suurempi on askel eteenpäin ja hyppy evoluutiossa.

Asia joka olisi tärkeä elämän polulla hyväksyä on, että elämän luonne on alati muuttuva. Itseasiassa kaikki on muuttuvaa. Jos nyt tunnet vastustusta, niin kuuntele sitä…se kertoo sinulle vain siitä, että jokin osa sinussa kaipaa hyväksymistä ja läsnäoloasi. 

Mikäli tätä ei hyväksy, tekee itse elämästä tosi haastavan ja kivuliaan. Se yleensä tarkoittaa sitä, että ollaan tosi kiinni ja ”riippuvaisiakin”, jolloin muutoksen edessä me luonnollisesti vastustetaan, takerrutaan, ollaan vihaisia, ehkä kapinoidaan tai surraan kovasti, koska meidän ns turvallisuuden tunne järkkyy.

Kaikki tunteminen on tietysti sallittua, ja tunteet on hyvä tuntea ja tiedostaa, samalla muistaen, että me voidaan aina valita operoida sydämestä käsin, missä hyväksymällä ja näkemällä muutoksessa mahdollisuuden, voidaankin helpottaa omaa kokemusta muutoksesta. Siitä voi itseasiassa tulla odotettu, positiivinen, jännittävä ja mielenkiintoinen, maaginen – riippuu täysin sinusta.

Hyvä on myös nähdä, että jos me takerrutaan ja luodaan turvan tunne johonkin sellaiseen mikä on meidän ulkopuolella, meidän turvan tunne tulee järkkymään joka kerta, kun tuo ulkopuolinen muuttuu ja sitten me saatetaan elää luupussa, missä me koko ajan reagoidaan kaikkeen, melkein odotetaan että jotain tapahtuu, eletään varpaillamme ja ollaan jatkuvassa sympaattisen hermoston, eli stressin tilassa.

Ainoa todellinen turva löytyy meistä itsestämme, meidän kehosta, hengityksestä, meidän ytimestä, sydämestä, sisäisestä tietämisen tilasta, luottamuksesta.

Kaikesta muusta olisi hyvä päästää tietyillä tasoilla irti. Takertumalla me huijataan vaan itseämme, myös takertumalla tietämiseen… Me ei voida koskaan kontrolloida mitään, vaikuttaa voimme kyllä – paljonkin. Mikään ei ole pysyvää, kaikki muuttuu… ja tämä on kaunista, äärettömän kaunista.

Muutos on mahdollisuus ✨

Muutos

En olisi nyt tässä jakamassa, ellen olisi käynyt läpi haasteita ja suuria muutoksia, niitä, jotka ovat olleet osa sieluni suunnitelmaa. Kaikki kokemukset polullani ovat olleet tarpeellisia, koska ne ovat johdattaneet minua lähemmäs totuuttani, eli oikeaa rakkautta. Tahdon tällä kaikella inspiroida nyt sinua, sinun omalla muutoksen ja unelmien polulla.

Voit valmistautua vastaanottamaan kaikenlaisia tunteita, usein pintaan tuodaan sellaista, mitä emme aiemmin ole käsitelleet, osanneet tai olleet valmiita näkemään. Muutoksen polku voi herättää jännitystä, inspiraatiota, hurmosta, kutkuttavaa tunnetta kehossa, joskus myös epävarmuutta ja välillä pelkoakin. Kaikki on täysin normaalia ja hyvin inhimillistä. Lopulta kaiken välistä paistaa aina valon pilkahdus ja se mahdollisuuden kipinä, joka saa meidät päivä ja hetki kerrallaan jatkamaan kohti muutosta, seuraamaan omaa unelmaa ja meidän sydämen polkua. Mikään ei lopulta ole yhtä palkitsevaa! Tämä on meidän elämän tärkein työ ja Sinä olet elämäsi tärkein ihminen!

Mikään ei lopulta ole yhtä palkitsevaa! Tämä on meidän elämän tärkein työ ja Sinä olet elämäsi tärkein ihminen!

Muutoksen polku vaatii meiltä uskallusta, luottoa, lempeyttä, heittäytymistä, myötätuntoa, omistautumista, kärsivällisyyttä ja sitä, että yhä uudelleen ja uudelleen valitset itsesi ja unelmasi. Meidän on itse vapautettava itsemme meitä rajoittavista uskomuksista ja mielemme luomasta vankilasta, jonne aivan liian moni jää. Emme ole tulleet tänne tyytymään tai elämään ”sitten kun – elämää”, elämä on NYT! On aika lopettaa selittely, itsensä huijaaminen ja itsensä pienentäminen, ottaa oikeesti vastuu omasta hyvinvoinnista ja onnellisuudesta, astua ja omistaa oma voima, luoda oma elämä ja elää sitä elämää täydesti, jota olet alun perin tullut tänne elämään! Olet tullut tänne syystä! Sinussa on niin paljon potentiaalia, enemmän kuin uskotkaan! Elämässä on! Tämä elämä on täynnä mahdollisuuksia ja kaikki, ihan kaikki on mahdollista, mutta sinun täytyy uskoa siihen!

Nyt on aika puhjeta täyteen kukkaan, sytyttää sielun palo ja antaa kaikille unelmille siivet! Olet ansainnut kaiken ja vielä enemmän, mutta jälleen kerran, sinun on uskottava tähän ensin itse! <3 Kaikki on jo sinussa, ihan kaikki.

Nyt on sinun vuoro muistaa, kuka sinä todella olet, miksi olet täällä ja minne olet menossa! Oletko valmis?

Sara Adolfsen - Tarinani

Täällä muistuttamassa sinua upeudestasi ja vapaudestasi!

Sara Adolfsen - Bohemian Goddess

Tilaa uutiskirjeen tästä!

Seuraatko jo somessa? Jos et, niin kurkkaa:

Instagram: @bohemiangoddessrosetemple

Facebook: Bohemian Goddess