Gluteeniton ja maidoton joulu oli tänäkin vuonna luonnollinen valinta. Sama -ton linja, on ollut osa arkipäivääni jo ainakin 5 vuotta. Ruokavaliomuutos oli ehdoton päätös, kun aloin parantamaan ärtyneen suolen oireyhtymää (IBS) ja ns vuotavaa suolta (leaky gut), josta kärsin valtavan pitkään jatkuneen stressikuorman takia. Kesti monta vuotta, että vatsani lopulta rauhoittui ja pystyin jälleen syömään muitakin ruoka-aineita, joita eliminaatiodietin aikana olin jättänyt pois herkistymisen vuoksi, mitä nämä em tilat aiheuttavat. Tästä on nyt n kolme vuotta aikaa.

Minulla ei ole todettua laktoosi-intoleranssia, mutta geenitestin mukaan ”on hyvin todennäköistä, että laktoosi ei pilkkoonnu kunnolla”. Vuohen- ja lampaanmaito juustoja käytän nykyään, koska nämä sulaa yleensä paremmin kuin lehmänmaito, eli en saa suolisto-oireita niistä. Nyt kun suolistoni on tasapainossa eikä oireile yleensä, voin syödä vapaammin. Lisäksi käytän luomuvoita ja teen sitä välillä myös itse gheetä, eli kirkastettua voita.

Minulla on 10 vuoden tausta terveydenhuoltoalalta ja opiskelin vuodet 2014-2017 funktionaalista lääketiedettä ja ravintovalmennusta. Paransin itseni ja olen sen jälkeen auttanut monia vatsavaivaisia. Biohakkerointi on myös vahvasti osa elämääni. Siitä olen kirjoittanut esim täällä. Teen myös ravitsemus- ja ruokavaliokonsultaatioita, joten jos sinulla on vatsan kanssa ongelmia. Ota yhteyttä!

Ravitsemus- ja ruokavaliokonsultaatiot* nyt alkuvuonna edullisesti hintaan 169€ (norm. 185€) (sis. 2t tapaamisen, laajan kartoituksen ja ohjeet).

*Myös etänä verkon kautta!

HYVÄ OLOA ENNEN KAIKKEA!

Vapaampi syöminen ei omalla kohdalla kuitenkaan tarkoita vehnää, tai muita suomalaisia pitkälle prosessoituja gluteeniviljoja, teollisia maitotuotteita, sokeria tai muuta keinotekoista jotka sekoittavat varsinkin herkän ja oireilevan vatsan. Sokeri ja muu keinotekoinen haittaa bakteeritasapainoa suolistossa, aiheuttaa tulehdusta elimistössä, altistaa ravinnepuutoksille ja voi altistaa hiivalle ja muille ongelmille. Joku sanoisi edelleen, että olen todella tarkka ruokavaliostani, mutta voin taata, että menneeseen nähden, olen höllännyt tosi paljon. Nautin siitä, että voin syödä terveellistä puhdasta ruokaa, joka ravitsee minua ja pitää vireystilan korkealla.

Vehnän suhteen, noh, pahin hype taitaa yleisesti olla laantunut. Minulla ei ole keliakiaa, eikä todettua vehnä-allergiaa. Olen kuitenkin vakuuttunut siitä, että valkoinen vehnä ei ole erityisen ravinnerikasta, eli siinä on paljon ns tyhjiä kaloreita, joka muuttuu elimistössä sokeriksi. Epäilen, ettei suolistoni menisi enää pienestä vehnämäärästä heti sekaisin, mutta en ole valmis riskeeraamaan taikka edes kärsimään mahdollisesta vatsan turpoamisesta tai ilmavaivoista vehnän tms viljan takia. Se ei vaan ole minulle sen arvoista. 

Gluteeniton ja maidoton joulupöytä - Sara Adolfsen
Minä ja taustalla joku tonttu 😛

Mieluummin syön ruokaa, mistä tiedän saavani kehooni oikeasti ravinteita ja mistä tunnen vielä jälkeenkin päin voivani hyvin. Kun kerran on voinut tosi huonosti ja ollut kipeä, niin terveys ovat arvomaailmassani todella korkealla kaikessa. Siksi minun on helppo noudattaa valitsemaani linjaa jonka koen itselleni sopivaksi. Jokaisen tulisi löytää itselleen ja omalle keholle sopiva ruokavalio.

Uupumistarinasta olen kirjoittanut blogissa aiemmin, täältä sivuiltani löytyy minun esittely. Olen kirjoittanut siitä, miten paransin kilpirauhasen vajaatoiminnan, ja vatsavaivoistani löytyy juttu tästä.

Joulun inspiraatio

Tänä vuonna vietin joulun kotona ja inspiroiduin tekemään jouluruokia. Gluteeniton ja maidoton joulu oli selkeä valinta. Yleensä, kun olen vieraillut jouluna toisten luona, olen syönyt kalaa ja kinkkua salaatin kanssa. Minulle tehtiin aikanaan myös erikseen paahdettuja uunijuureksia, mikä toimi myös tosi hyvin.

Seuraavaksi perinteisiä Joulun ruokia minun tapaan kahdelle!

Gluteeniton ja maidoton joulu

Näin toteutin sen! Pöydässäni lanttu-, peruna-, ja porkkanalaatikko, luomu lampaanpaistia ja muita pieniä herkkuja!

Tarvitset ainakin 0,5 l vuokia 3 kpl, kattiloita, kulhoja, kuorimaveitsen, isomman veitsen pilkkomiseen ja leikkuulaudan.

Huom: käytän VOITA, eli sen voi jättää kokonaan pois tai korvata gheellä, jos se on ok sinulle. Kookosöljy toimii voin sijaan myös hyvin! <3

Lanttulaatikko
 • 500g keitettyä lanttua
 • 1 kananmuna
 • 1/2 kookosmaitoa
 • 2 rkl kookosnektaria
 • suolaa
 • ripaus inkiväärijauhetta
 • ripaus muskottipähkinää
 • + päälle mantelijauhoja (ja voinokareet)

Kuori ja keitä lanttu kattilassa. Kaada vesi pois. Soseuta lanttu ja sekoita kaikki ainekset keskenään. Maistele. Laita uunivuokaan, ripottele päälle mantelijauhoa ja lisää pienet voinokareet. Paista 170-asteessa noin 1,5 tuntia.

Perunalaatikko

Olisin halunnut tehdä imelletyn perunalaatikon, kuten meillä kotona oli tapana. Äitini oli hämeestä kotoisin ja siellä taisivat aina imellyttää perunamössöä puuhellan kulmalla. Muistan tämän kotoakin…

Kokeilin, mitä tapahtuu, tai tapahtuuko mitään ilman vehnäjauhoja, sillä gluteenitonta versiota tästäkin halusin. Kun lueskelin muita blogeja, tuntui että joissain postauksissa oli syvennytty imellyttämiseen tähtitieteen tasoiselle taajuudelle perunan keittämisestä aina tarkkaan lämpötilan säätöön saakka. 

Noh, tällä kertaa ei tullut makeaa laatikkoa. Kokeillaan ensi vuonna tattarijauhoilla. Niitä ei tällä kertaa löytynyt valmiina kaapista. Perunaseos saa olla aika löysää ja ohjeissa neuvotaan jättämään kiehumisvaraa, eli älä täytä vuokaa ihan täyteen. Tämä kiehuminen riippuu myös siitä, miten paljon laitat nestettä joukkoon. Laitoin kookosmaitoa sen verran, että seos oli normaalia perunamuusia löysempi seos.

Tästä tuli 2 vähän vajaata 0,5 l laatikkoa. Riittää siis toiseenkin päivään.

 • 800g jauhoisia perunoita
 • n 1,5 dl kookosmaitoa tai oman arvion mukaan
 • (pieni loraus kookosnektaria, jos haluaa ”huijata makeudessa”, mutta itse en lisännyt siirappia tällä kertaa)
 • suolaa maun mukaan (+ voinokareet)

Kuori ja pilko perunat. (Joissain ohjeissa oli tärkeää keittää kuorineen ja kuumana kuoria – näin meilläkin tehtiin kotona ja seuraavan kerran taidan kokeilla sitä.) Keitä pehmeäksi. Ota talteen keitinvesi ja survo perunat. Älä soseuta sauvasekoittimella, koska siitä tulee liisteriä. Liian terävä terä rikkoo soluseinät ja perunan tärkkelyksen. Anna jäähtyä kädenlämpöiseksi. Notkista pienellä määrällä keitinvettä. Tässä vaiheessa lisää jauhoja, jos teet imellytyksen ja anna seoksen olla lämpimässä n 60 asteessa, esim kiertoilmauunissa n 3-4 tunnin ajan kannen alla. Tässä ajassa tulisi perunamassan imeltyä, eli alkaa kuplimaan ja muuttua makeaksi.

Kuten totesin, kokeilin, mutta imellytys jäi tällä kertaa ensi vuoteen 😀 Notkistin seoksen ja lisäsin perunan sekaan kookosmaitoa ja suolaa. Peruna riitti kahteen pieneen vuokaan. Laitoin päälle mantelijauhoa ja voinokareita. Uunissa 150 asteessa, 1,5t.

Porkkanalaatikko

Keitä riisipuuro.

 • 1dl puuroriisiä + 1dl vettä. Kiehauta parin minuutin ajan. Lisää reilusti vettä. Voit lisätä sitä sen mukaan, miten puuro tekeytyy kun se kiehuu hiljalleen.
 • 500g porkkanoita
 • 1-1/2 dl valmista riisipuuroa
 • loraus kookosmaitoa tai vaihtoehtoisesti keitinlientä
 • vähän kookosnektaria
 • suolaa

Pilkko porkkanat. Jos tahdot kuoria ne, voit toki tehdä sen, mutta mielestäni se ei ole tarpeellsta. Laita keitinveteen suolaa. Keitä porkkanat pehmeäksi ja soseuta. Lisää joukkoon riisipuuro ja siirappia. Laita seos vuokaan. Paista 200-asteessa n 1 tunti.

Näin perinteiset joululaatikot muuttuivat gluteenittomiksi ja maidottomiksi!

(P.S. Yleensä en käytä foliota missään, mutta tähän hetken inspiraation puuskaan, tein pienen poikkeuksen tavalliseen.)

Gluteeniton ja maidoton joulupöytä - Sara Adolfsen - Natural Wellness

Lapsuudenperheen traditioihin ei ole kuulunut maksalaatikko tai vaikka lipeäkala. Sen sijaan iso kinkku kyllä koristi pöytää ja kala oli muuten todella kirjavasti edustettuna silleinä, graavina ja savukalana. Erillinen juustolajitelma ja hedelmiä oli niin paljon, että niitä syötiin vielä parinkin viikon päästä.

Tänä jouluna valitsin pienen määrän hedelmiä, mistä ajattelin tehdä jälkiruokatarjottimen parin vuohen- ja lampaanmaitojuuston kera. Lisäksi tein Jouluista raakakakkua, jonka resepti löytyy täältä!

Gluteeniton ja maidoton joulupöytä - Sara Adolfsen - Natural Wellness

Kinkku, kalkkuna, kala, lammas vai vege?

Minun joulupöydässä ei ole kinkkua, sillä en oikein välitä possun mausta. Sen sijaan ostin pienen luomu karitsanpaistin, jonka laitoin uuniin aatto-aamuna. Se on minun herkkua, jos lihasta puhutaan. Kalaa oli tällä kertaa pieni pala savulohta, lisäksi pari makupalaa silliä, suutarinlohta, katkarapu- ja lohiskagenia ja siikaa.

Gluteeniton ja maidoton joulupöytä - Sara Adolfsen - Natural Wellness

Gluteeniton ja maidoton joulu kahdelle, tekeytyi aatonaatto illan ja aattoaamun aikana. Tärkeintä joulupöydän antimissa on minusta se, että sinne valitsee ne herkut ja maut, joista itse nauttii kaikkein eniten. Olen jo monta vuotta sitten luopunut tavasta vetää ns överit jouluna, jota meillä lapsuudenkodissa yleensä tehtiin, sekä ruuan ostamisen, että syömisen suhteen.

Terveys ja hyvä olo

Kuten jo mainitsin, koska arvostan hyvää oloa ja terveellisyyttä, en luovu niistä joulunakaan. Tämä on minun oma valinta, koska kokonaisuus palvelee minua kaikkein parhaiten. Vaikka tänä päivänä vatsalleni kuuluu yleensä ihan hyvää, en riskeeraa sitä herkästi. Tahdon voida hyvin jokaisena vuoden päivänä, myös jouluna ja siksi gluteeniton ja maidoton joulu on täällä tänäkin vuonna. Juuri mikään ei ole minulle tärkeämpää kuin se, että voin hyvin kehossani, koska se vaikuttaa suoraan mieleeni, ajatusten kirkkauteen ja luovuuteeni. Gluteeniton ja maidoton joulu voi olla ihanaa, hyvää ja terveellistä samaan aikaan!

Gluteeniton ja maidoton joulupöytä - Sara Adolfsen - Natural Wellness

Kuten edellisessä postauksessa kirjoitin joulun ajan tuomista erilaisista tunteista ja miten niille voi olla läsnä, on minulle kaikkein tärkeintä jouluna läsnäolo ja sitä toivon ihan kaikille, mutta ennen kaikkea toivon, että joulusi on juuri sellainen, kuin sinä toivot sen olevan ♥️

Tilaa uutiskirje!

Inspiroidutaan ja seuraa mua Instagramissaja Facebookissa täältä!

Kurkkaa tulevat tapahtumat Naistenpiiri ja Astu omaan voimaasi – työpaja Tammikuussa!!

Gluteeniton ja maidoton joulupöytä - Sara Adolfsen - Natural Wellness
Sara Adolfsen - www.naturalwellness.fi

Gluteeniton ja maidoton joulu!

Jätä kommentti!