Vatsavaivat ja vuotava suoli - Sara Adolfsen - Natural Wellness
Vatsavaivat ovat todella yleisiä ja lähes jokaista, jossain vaiheessa koskettava vaiva. Pitkään jatkuessa tila voi johtaa muihin ongelmiin. Vatsavaivat ovat koskettaneet minua vahvasti läpi elämäni. Tässä jaan seuraavaksi oman tarinani.

VATSAVAIVAT – OMA TARINA

Vatsavaivat alkoivat todennäköisesti jo lapsena, vaikken silloin tietenkään osannut ajatella, että mikään olisi ns pielessä. Muistan kuitenkin ihmetelleeni ”isoa vatsaani”, eli epäilen, että silloinen ruoka turvotti jo ja ärsytti vatsaani. Söin todella paljon viljoja, sokeria ja maitotuotteita päivittäin. Ruokavalio ja elintavat eivät olleet terveyttäni tukevia, vaikka marjoja kotona syötiin paljon. Olin teini-ikäisenä jatkuvassa tulehduskierteessä ja söin toistuvasti antibioottikuureja. Olen myös syntynyt sektiolla, eli käytännössä se on myös vaikuttanut suoliston mikrobiston kehitykseen.

IHOTTUMA

Ensimmäisen vaikean ihottuman sain käsivarteen lukio-ikäisenä. En tosin enää muista, oireiliko vatsani, mutta tiedän, että ruokavalio ja elintavat olivat edelleen huonot. Muistan näyttäneeni lääkärille ihottumaa ja minulle puhuttiin vain atooppisesta ihottumasta. Diagnoosi ei tuntunut oikealta, vaikken sen enempää vielä asioista tiennytkään. En hoitanu sitä millään, vaikka välillä se kutisi pahasti ja levisi aika isoksi käsivarteen. Ihottuma hävisi itsestään usemman kuukauden jälkeen, mutta en tietoisesti muuttanut mitään tai tehnyt mitään, mikä olisi sitä parantanut. Jokin kuitenkin muuttui – todennäköisesti ruuansulatuksessa/ suolistossa ja ruokavaliossa, koska iho parani.
Elin sokerista riippuvaisena pitkälle aikuisikään saakka, kunnes aloin treenaamaan salilla ja päätin alkaa kisata body fitneksessä. Muutin ruokavaliotani ja aloin nollasta sataan treenaamaan täysiä ja kohti kisoja. Mitään ravintolisiä en käyttäny, ruokani ei sisältänyt erityisen paljon suojaravinteita, enkä osannut epäillä mitään ihmeempää siinä vaiheessa, kun ruoka alkoi vähitellen sulaa huonommin dieettien aikana ja stressin lisääntyessä.

UUPUMINEN

Uuvuin lopulta vuonna 2012, kisattuani parin vuoden ajan fitness kisoissa. Syy uupumiseen ei todellakaan ollut pelkästään fitness, vaan taustalla pitkään jatkunut fyysinen ja henkinen stressi. Vakavat oireet, kuten suoliston ja ruuansulatuksen häiriöt, invalidisoivat IBS-oireet, krooninen unettomuus, yliherkkyydet, ihottumat, kuukautiskierron häiriöt ja kilpirauhasen vajaatoiminta pakottivat ottamaan ohjat omiin käsiini, sillä ymmärsin, että tilani oli täysin itse aiheutettua. Kukaan ei sanonut, että voisin itse tehdä oireilleni mitään, mutta minä olin vakuuttunut siitä, että voin. Oli tehtävä muutos ja useampi parempi valinta, yksi kerrallaan.
Itse terveydenhuoltoalan ammattilaisena (Terveydenhoitaja/ Sairaanhoitaja) tiesin jo tässä vaiheessa, etten valitettavasti tulisi saamaan todellista apua menemällä lääkäriin. Kävin siellä kyllä, mutta lähinnä vain siksi, että sain vahvistuksen omille diagnooseilleni, sekä määräyksen haluamiini laboratoriokokeisiin (sellaisiin mitä julkiselta puolelta määrätään).
Tähän väliin täytyy sanoa, että nykyään tunnen useita lääkäreitä, joilla on laajempi ymmärrys ja jotka ottavat huomioon kokonaisuuksia ja hoitavat alla olevia tekijöitä, eivätkä vain lääkitse päällimmäisiä oireita. Esim. pelkkä FODMAP-ruokavalio ei olisi milloinkaan parantanut IBS-oireitani tai ns vuotavaa suolta ja dysbioosia, joka minulla oli, eikä kortisonivoide olisi ikinä parantanut ihottumaani.
*Vuotava suoli = (Leaky gut) Suoliston lisääntynyt läpäisevyys. Suoliston limakalvo ja seinämät ovat heikentyneet ja vaurioituneet. Suoliston ns ”tiiviit liitokset” ovat vuotavat. Vuotavista liitoksista pääsee läpi suuria molekyylejä, ruuan partikkeleita verenkiertoon, jotka aiheuttavat allergiaa, yliherkkyyksia, tulehdusta, autoimmuunireaktioita ja myrkkyjen kertymistä.
*Dysbioosi = Suoliston mikrobiomin epätasapainotila. Hyviä bakteereja on vähemmän kuin normaalisti.

MITEN PARANNUIN

Aloitin funktionaalisen lääketieteen opinnot ja perehdyin siihen, miten elintavoilla, ravinnolla ja yksilöllisellä kokonaisvaltaisella hoidolla voidaan ylläpitää terveyttä, hoitaa elimistön epätasapainotiloja ja sairauttaa, sekä saavuttaa uudenlainen terveyden ja tasapainon tila. Ymmärsin miten keskeisessä roolissa suolisto on ihmisen terveydessä ja aloin aktiivisesti hoitamaan itseäni.  Ravinnon ja elintapojen muutoksilla paranin lopulta kaikista yllä mainituista oireista ja diagnooseista, mutta parantumiseen meni toki vuosia.
Vältin ruoka-aineita, kuten gluteenia, maitotuotteita, kananmunaa, pähkinöitä, siemeniä, koiso- ja palkokasveja, sekä lisäksi kaikkea minkä koin pahentavan oloani ja oireita. Kaikki terveellisenä muutoin pitämäni ”superfoodit” olivat vain kerta kaikkiaan liikaa herkistyneelle keholleni. En pystynyt syömään ulkona ja ajatus matkustamisesta ja ruuasta siellä, sekä oireiden pahenemisesta pelotti. Vatsavaivat ja ihottumat rajoittivat elämääni todella paljon. Alkuaikoina söin puuroja ja soseutin suurimman osan ruuistani, auttaakseni ruuansulatusta pilkkomaan kaiken mahdollisimman hyvin. Tämän lisäksi käytin pitkään ruuansulatusentsyymejä ja suolahappolisää.
Herkistyminen ruoka-aineille rajoitti syömistä todella paljon, eikä minulla tuolloin ollut varaa kalliisiin laboratoriotesteihin, joita olisin halunut ottaa, jotta olisin saanut tarkan tiedon siitä, mille olin herkistynyt ja mitä piti välttää. Minulla ei ollut aiemmin yhtään tiedossa olevaa allergiaa tai yliherkkyyttä, eivätkä perinteiset allergiatestit paljastaneet mitään uutta.
Otin L-Glutamiinia isoja annoksia, jotta suoliston limakalvo korjaantuisi. Myös piihappogeelistä on apua. Aluksi vatsavaivat lisääntyivät probiooteista, enkä voinut niitä käyttää, mutta myöhemmin kun tilanne oli jo hieman rauhoittunut, pystyin käyttämään probiootteja myös osana hoitoa. Koko prosessi kesti vuosia ja olin aika yksin näiden asioiden kanssa. Kädessä oleva ihottuma levisi myös toiseen käsivarteen ja välillä jopa kasvoihin suun alueelle ja silmäluomiin. Onneksi sain tukea FLT-kurssikavereiltani ♥️
Konkreettisesti tämä parantumisprosessi vaati todella paljon asioihin perehtymistä, vastuun ottamista omasta terveydestä, uskoa parantumisen mahdollisuuteen, vaikka välillä tuntui todella epätoivoiselta. Tiesin, että kaikki oireet liittyivät toisiinsa ja suurimpana aiheuttajana oli pitkään jatkunut stressi, jota täytyi vähentää ja hoitaa, samalla kun hoidin suolistoani ja ruuansulatusta ravintolisillä ja ruokavaliolla.

MITÄ OPIN

Tämä aika, uupuminen, vatsavaivat ja muut oireet, opettivat kuuntelemaan omaa kehoa ja sen viestejä todella tarkasti. Jouduin leikkimään salapoliisia ja kuuntelemaan kehon signaaleja tarkasti, jotta osasin välttää ruoka-aineita, jotka pahensivat oloani ja aiheuttivat yliherkkyysreaktioita kehossani. Ajan kanssa, sain tilanteen ja suoliston rauhoitettua.
Ihottuma, joka minulla oli kädessä, oli myös suoraan yhteydessä ns vuotavaan suoleen ja sitä kautta immuunivasteeseen, joka aiheutui ruuan partikkeleista, jotka pääsisivät verenkiertoon suolen vuotavista liitoksista johtuen. Suolen pintanukka voi periaatteessa uusiutua ja korjaantua viikossa, jos sille annetaan tarvittavat rakennusaineet, eikä sitä ärsytetä sopimattomilla ruoka-aineilla.

TÄNÄÄN

Tänä päivänä kehoni toimii normaalisti, mutta kokemuksestani tiedän, mitkä ovat minun ns ”heikot lenkit”. Vuotava suoli ja mikrobiomin epätasapainotilat voivat näkyä aivan kaikkialla kehossa. Stressin lisääntyessä, se näkyy minulla ensimmäisenä ruuansulatuksessa ja pian jo ihossa ihottumana ja seuraavana kilpirauhasen toiminta häiriintyy. Nyt osaan reagoida nopeasti, mikäli havaitsen liiallista turvotusta tai ruoka ei syystä tai toisesta sula kunnolla. Silloin kiinnitän tarkemmin huomiota siihen mitä syön, miten elän ja ajattelen. Stressiä, kun on monenlaista. Riittävästä nukkumisesta, unenlaadusta ja palautumisesta on todella tärkeää pitää kiinni. Perusasiat täytyy ja kannattaa aina laittaa kuntoon.
Tänä päivänä olen kiitollinen kokemuksistani, sillä opin todella paljon tuona aikana! Nykyään voin käytännössä syödä mitä vaan ja kehoni kyllä kertoo, jos syön jotain epäsopivaa. Tahdon kuitenkin voida mahdollisimman hyvin ja vaikuttaa terveyteeni mahdollisimman paljon. Siitä syystä vältän gluteenia, syön hyvin rajoitetusti viljoja, en käytä lisättyä sokeria tai sokeroituja tuotteita, enkä käytä teollisia maitotuotteita (luomuvoita, vuohen- ja lampaanmaitojuustoja käytän jos tunnen, että keho ja iho on tasapainossa – jos ei, pidän niitäkin hetken tauolla). Tämän lisäksi pidän huolta siitä, että saan riittävästi suojaravinteita ja kuitua kasviksista ja marjoista. Vihreää syön paljon. Tärkeitä ovat myös hyvälaatuiset rasvat ja proteiinin lähteet.
Vuotava suoli, suolistovaivat ja tulehdukselliset suolistosairaudet ovat todella yleisiä. Suoliston epätasapainon kautta voi muut oireet kehossa ulottua aivosumusta, yliherkkyyksiin, hormonaalisiin häiriöhin mukaan lukien kilpirauhasen toimintahäiriöt, nivelvaivoihin, autoimmuunitauteihin, mielialahäiriöihin ja ihosairauksiin. Ei varmasti vieläkään täysin tiedetä, miten kokonaisvaltaisesta ja vakavasti otettavasta asiasta on kyse.
Mikäli kärsit suolistovaivoista, hakeudu hoitoon, missä sinua kuunnellaan ja oireitasi osataan hoitaa. Jos sinulla on muita oireita tai kroonisia sairauksia, hoida silloinkin suolistoa, se voi oikeasti auttaa. Joka tilassa kannustan pitämään hyvää huolta vatsasta ja ruuansulatuksesta. Tahdon tässä myös sanoa ja kannustaa jokaista – että apua on olemassa, etkä ole yksin.
Inspiroidu myös Instagramissa ja Facebookissa!
Vatsavaivat koskettavat monia - tässä oma tarinani - Sara Adolfsen

2 Thoughts on “Vatsavaivat koskettavat monia – tässä oma tarinani”

Jätä kommentti!