Palasin Balilta joogaopettaja koulutuksesta viime sunnuntaina. Matkani kesti kaiken kaikkiaan 5,5 viikkoa. Lähdin reissuun maaliskuun lopulla. Matkaan mahtui vaikka mitä! Mun oli tarkoitus tehdä videoblogia, mutta käytännössä videon kokoamiseen ei enää riittänyt aikaa, taikka energiaa. Tämä oli toinen matka Balille tänä vuonna ja paljon pidempi kuin eka vajaa kahden viikon lomamatka.

PALUU BALILLE JOOGAOPETTAJA KOULUUN

Saavuin Balille torstaina 22.3 ja joogaopettaja koulutus alkoi sunnuntaina yhteisellä tapaamisella ja tutustumisella paikkaan, opettajaan ja ryhmään. Valitsin kouluksi Ubud Yoga Housen (kuvassa yllä), joka on pieni koulu keskellä riisipeltoja. Koulun omistaa iäkkäämpi ympäri maailman asunut Sheila, joka asuu itsekin koululla, omassa huoneessa. Tunteja koululla on ma-la, mutta lähinnä aamuisin ja aamupäivisin, lukuunottamatta joitain erikoistunteja, joita pidetään iltaisin.

Joogaopettaja koulutus Balilla

Meidän ryhmä – tulevat joogaopettajat ❤ Ganesha patsas ja lootukset, tervehtivät jokaista tulijaa portilla.

Joogaopettaja koulutus Balilla

Tiesin, että ryhmä pysyy pienenä ja meitä oli vain 8 naista ryhmässä. Tämä oli yksi syy miksi valitsin kyseisen koulun. Olen huomannut, että monissa kouluissa ryhmät, sekä koulutuksissa, että tunneilla, ovat paisuneet tosi isoiksi. Olin siis valintaani tyytyväinen, kuten myös koulutusohjelmaan ja sen rakenteeseen.

Balilla on paljon vaihtoehtoja, koulutuksia ja opettajia. Sheilan koulutus oli hyvin rakennettu, ja opetus oli minusta ns ”jalat maassa”. Hän tarjoili meille paljon ajatuksia, mutta ei ottanut minkäänlaisen ”Gurun” (”kaikkitietävän”) roolia, sillä ihan kuten itsekin ajattelen, meillä jokaisella on vapaus ja oikeus muotoilla oma totuutemme ja se onkin yksi niistä asioista, joka tällä elämän polulla tulee löytää, jotta voimme puhjeta ns kukkaan, tehdä niitä asioita joita olemme tulleet tänne tekemään. Itse uskon, että vain oman totuuden löytämisen kautta, voimme tuntea todellista täyttymystä, onnellisuutta ja tyytyväisyyttä elämässä ja elää omaa unelmien elämää.

Tässä alla kuva meidän ryhmästä, aloitus seremonian jälkeen. Kuvassa meidän takana näkymää Ubud Yoga Housen pienestä shalasta, (toinen isompi shala on ulkona vieressä). Opettajamme Sheilan oma huone on tässä ylhäällä myös. Meidän edessä on upea kukkamandala. (Mandala on Sanskritin kieltä ja tarkoittaa ympyrää. Se on spirituaalinen symboli, jota käytetään paljon pyhissä rituaaleissa Hindulaisuudessa ja Buddhalaisuudessa. Se kuvastaa universumia ja maailmankaikkeutta. Sitä käytetään myös apuna meditaatiossa. Yleisessä käsityksessä mandalasta on tullut sana, jota käytetään geometrisissä rakennelmissa tai piirroksissa, jossa on toistuva kuvio.)

Joogaopettaja koulutus Balilla

Iloisena aloittamassa kuukauden kestävää koulutusta!

Joogaopettaja koulutus Balilla

Balilla tulee temppeleihin ja aina rukoillessa pukeutua saronkiin ja olkapäät tulee olla peitettynä. Heidän rituaaleihin kuuluu myös antaa lahjoja hengille pienten itsetehtyjen ja koottujen ns ”uhrausten” (eng. offerings), muodossa. Suitsukkeet kuuluvat myös traditioon ja Balilla kyseinen ihana suitsukkeiden tuoksu on kaikkialla, koska kaikki paikalliset rukoilevat pitkin päivää ja suitsukkeita on kodeissa, hotelleissa, kaduilla, liikkeissä, kahviloissa, ravintoloissa ja ihan joka paikassa.

Komang auttoi meitä pukeutumaan asiaan kuuluvasti. Hän työskentelee ja on apuna joogakoululla!

Meidän aloitus seremonian ja siunauksen piti pyhä mies ja kokemus oli todella upea ja erityinen. Hän rukoili ja lausui mantroja, soitti kelloa kädessään ja teki oman osuutensa ensin.  Meille kaikille oli tehty omat ”uhrauslahjat” jossa paloi myös suitsuke. Sieltä nostimme aina yhden kukan kerrallaan sormiemme ja kämmenten väliin rukoilun ajaksi. Sitten kukka laitettiin omiin hiuksiin tai korvan taakse. Lopulta hiuksissa oli kolme kukkaa! Hän antoi meille kaikille siunauksensa vielä erikseen ja roiski pyhää vettä meidän päälle, jota tuli myös juoda omista kämmenistä kolmesti ja sivellä vesi päälleen ja kasvoille. Vesi symboloi energian virtausta ja vesi puhdistaa. Balilla on erikseen ”Holy spring water”- temppeleitä, joissa käydään puhdistautumassa pyhässä vedessä.

Seremonian lopussa saimme pienen määrän riisiä käteemme, sitä tuli syödä parin jyvän verran ja painaa loput otsalleen, sekä kaulalla olevaan kuoppaan. Pyhän veden jälkeen iho oli sen verran kostea, että riisi tarttui ihoon kiinni. Riisi tuo hyvää onnea. Hindulaisuudessa ajatellaan, että meissä on energiakeskuksia, chakroja joiden läpi elämänvirta kulkee. Ayurveda, eli perinteinen intialainen lääketiede puhuu myös chakroista. Otsalla sijaitsee kuudes chakra`Ajna´(Sanskritin kieltä), kolmas silmä, intuition keskus, joka edustaa myös meidän kuudetta aistia. (Voisin kirjoittaa lisää chakroista ja Ayurvedasta myös tulevaisuudessa).

Tässä teille ihmeteltävää… 😉 Kuvaaminen on Balilla sallittua. Tässä tunnelmaa seremoniasta. Pyhä mies ja meidän koulutuksen aloituspäivä 🙏

Joogaopettaja koulutus Balilla

Ubud Yoga Housen koulutus oli varsin inhimillinen myös siinä mielessä, että aamut alkoivat kl 7.30 ja päivä loppui kl 16.30. Siinä välissä oli 2t täysin vapaa ruokatauko. Lauantaisin opetusta oli kl 7.30-12.30 ja sunnuntait olivat täysin vapaita.

Tavatessani paljon ihmisiä, jotka olivat myös kouluttautumassa joogaohjaajiksi eri kouluissa, huomasin paljon eroja jo aikatauluissa. Itse tiedostan palautumisen ja levon merkityksen, joten aikataulutus vaikutti valintaani alunperin ja koin sen olosuhteisiin nähden varsin toimivaksi. Näin intensiivisissä koulutuksissa tarvisi oikeasti paljon enemmän lepoa, palautumista ja ihan vaan aikaa asioiden sisäistämiselle, sekä prosesseille mitä kaikesta koetusta, nähdystä ja opitusta syntyy. Tämä oli ehkä itselleni se suurin haaste koko koulutuksen aikana.

Yllätyin siitä, miten paljon voi kuukaudessa oppia, kun kaiken ajan, fokuksen ja energian keskittää yhteen asiaan. Saatika sitten jos joogamaailman ja tietyt spirituaaliset ajatukset, aatteet, näkökannat ja filosofia ei ole entuudestaan ollenkaan tuttua, voi kerralla kyllä tulla aika paljon sisäistettävää… Oli todella mielenkiintoista nähdä meidän ryhmä yhdessä. Ihmeellistä miten 8 naista ympäri maailman olivat kaikki eri lähtökohdista lähteneet ja hakeutuneet lopulta yhteen ja samaan paikkaan juuri samaan aikaan. Aika huikeeta…✨

Meidän ryhmän naiset olivat kaikki eri maista ja jotkut heistä asuivat useassa maassa. He olivat Australiasta, Malesia/ Sveitsistä, Californiasta/ Canada/ Thaimaasta, Etelä-Korea/ Saksasta, Uudesta Seelannista, Itävallasta, Espanjasta ja sitten minä Suomesta. Tulimme kaikki todella hyvin toimeen ja huikeeta matkatessa on se, että mitä enemmän tapaat ihmisiä, sitä enemmän sinulla on ystäviä ympäri maailman, jotka ottavat sinut vastaan avosylein, jos jonain päivänä matkustat heidän kotimaahan!

JOOGAOPETTAJA KOULUTUS 200t

Seuraavaksi vähän tarkemmin päivän rakenteesta…

Esimerkki päivästä:

Aamun aloitus Ubud Yoga Housen yläkerran shalassa Sheilan kanssa kl 7.30. Saimme ekana päivänä vihkoja ja muuta materiaalia joita käytimme opintojen aikana. Aamut alkoivat yleensä kiitollisuusharjoituksella, joihin käytimme affirmaatiokortteja. Sheila antoi meille myös joka päivä sitaatteja, joista keskustelimme. Jaoimme toisillemme myös kiitollisuuden aiheita ja luimme nostamamme kortit ääneen.

Aamun aloitus sisälsi myös yhteisen lyhyen meditaation ja opimme useita mantroja, joista yleisin ehkä jo jokaisen korviin kantautunut mantra ”Om”. Sillä aloitimme ja päätimme päivän. Sanskritin sana mantra koostuu juuresta man- (suom. mieli; myös sanassa manas, ”mieli”) ja päätteestä -tra (suom. työkalu, instrumentti). Suora käännöksen on siis mielen instrumentti.

(*Mantra on tavu tai lause joka yhdistetään hengelliseen harjoitukseen. Yleensä mantroja toistetaan joko ääneen tai hiljaa mielessä. Alkujaan mantrat syntyivät varhaisessa hindulaisuudessa ja myöhemmin niiden käytön omaksuivat myös esim buddhalaiset. Tunnetuin mantra on om-tavu, joka veda-kirjoitusten mukaan (Vedat: vanhimmat säilyneet pyhät Hindu tekstit Intiasta), tarkoittaa kaikkeutta tai kaiken alkulähdettä, brahmania.)

Joogaopettaja koulutus Balilla

Aamun avauksen jälkeen meillä oli tunti joogaa, sitten tauko (hedelmiä ja kookosvettä joka päivä) ja sitten vielä toinen tunti joogaa. Tunnit vaihtelivat, mutta yleisesti meillä oli kaikkein eniten Hathaa, Vinyasaa ja Yinia jonkin verran. Tunnit olivat tasoltaan avoimia, eli sopivat myös aloittelijoille, mutta käytännössä opettajat antoivat aina vaihtoehtoja joilla pystyi haastamaan itseään ja oppimaan lisää. Osallistuimme siis koulun omille tunneille, joten meidän joukossa oli muita matkaajia tai lomailijoita, jotka olivat löytäneet koululle. Todella moni, oli ekaa kertaa elämässään kokeilemassa joogaa! Bali on siitä ihana paikka, että täällä on kaikkea, ja jooga/ meditaatio ym kaikki muu mitä ”healing” sanan ympärille mahtuu, löytyy täältä!

Opettajat koululla olivat suurimmalta osalta paikallisia tai kotoisin lähimmiltä saarilta, esim Javalta. Kaikki olivat ihania, ystävällisiä ja hauskoja ja heidän kanssa oli oikeesti tosi kivaa!

Meillä oli jokunen erikois-tunti, joka oli vain meitä varten. Saimme kokeilla tunnin pelkkää Ashtangaa, Iyengar-joogaa missä käytetään paljon apuvälineitä mm tuoleja, Kundaliinia ja uutena koululla oli Acroyoga tunnit. Rakastuin acroon, koska se on kuin leikkiä ja MÄ RAKASTAN leikkimistä! Kehonhallinta kiehtoo mua myös, jota tietysti kaikesta joogasta löytyy. Lisäksi meillä oli jokunen tunti teemana armbalance ja inversiot sekä alignment – eli oikeat linjaukset asanoissa.

Mulle on tosi selkeetä se, mistä tahdon oppia lisää. Acroa ehdottomasti, mutta lisäksi kundaliini, tantra ja mantrat resonoivat mulle todella voimakkaasti!

Tässä alla haettiin linjausta Virabhadrasana 2, Warrior 2 poseen (nää menee mulla luonnollisesti Sanskritilla tai englanniksi mielessä ensisijaisesti). Meillä oli tässä aika kivaa 😄

Joogaopettaja koulutus Balilla Crowpose harjoittelua…

Joogaopettaja koulutus Balilla

Toisen tunnin jälkeen oli ruokatauko. Yleensä menin syömään ihan lähimpiin ravintoloihin tai warungeihin (eli pienet paikalliset keittiöt tien varrella). Pidän paikallisesta ruuasta ihan mielettömän paljon ja toisaalta myös raakaruoka tarjonta on ihan mieletön. Täältä löytää kaikkea, hyvää, terveellistä ja edullisesti! Minä joka rakastan hyvää terveellistä ruokaa, olen täällä aina ihan taivaassa.

Joogaopettaja koulutus Balilla
Perus settiä, riisinuudeleita, kasviksia ja kananmunaa…
Joogaopettaja koulutus Balilla
Ihana smoothiekulho
Joogaopettaja koulutus Balilla
Raaka ”sushi” ja kimchiä sekä granaattiomena coctail (alkoholiton)
Joogaopettaja koulutus Balilla
Vehnänoras shotti

Iltapäivällä palasimme koululle kl 14.30 ja loppupäivä oli aika teoria osuudelle, jolloin jälleen tapasimme Sheilan kanssa. Katsoimme pari elokuvaakin, Yoga Unveiled ja Kumaré. Päivän päätteeksi meillä oli aina 30min restoratiivinen, eli palauttava ja rentouttava hetki. Tähän mahtui meditaatiota, mantroja, musiikkia ja vaikka mitä. Jokainen meistä piti myös oman restoratiivisen tuokion ryhmälle.

Päivä päättyi kl 16.30. Jokainen päivä oli aina täysin uniikki ja omanlainen, sekä sisällöltään, että myös tunteiltaan mitä päivän aikana koki ja prosessoi. Oma lähestyminen tähän olikin sellainen, että koska päivään ei oikeasti voinut valmistautua muuten kun tulemalla paikalle, en esim kertaakaan katsonut meidän lukujärjestystä ja ohjelmaa. Luotin siihen, että kunhan tiedän mihin aikaan minun pitää olla paikalla, loppu selviää kyllä sitten kun saavun ja näin se oli, joka kerta.

Ainoa, mihin piti valmistautua oli restoratiivinen hetki, johon itse toin erilaista musiikkia ja äänimaisemia, (siitä voisin tehdä oman postauksen) ja sitten toki se päivä, jolloin opetimme ryhmälle kokonaisen tunnin joogaa. Se oli jännää! 😄 Nämä tehtävät olivat molemmat viimeisellä, eli neljännellä viikolla.

Koulutuksen aikana käytiin myös parilla ”retkellä”, joista toinen oli Agni hotra -tuliseremonia ja toinen soundhealingia, eli äänihoitoa. Katsotaan missä ja milloin kerron näistä lisää… Kerrottavaa, kuvia ja videomatskuu löytyis vaikka kuinka!

Tässä kuitenkin näin ”pintaraapaisuna” koulutuksen kulku… Neljäs viikko päättyi vielä kirjalliseen tenttiin, jossa oli kysymyksiä melkein 100kpl, mutta vastaukset niihin aika lyhyitä ja kaikki oli asiaa mitä oltiin koulutuksen aikana toistettu varmaan 1000 kertaa, ainakin suurin osa niistä. Ihmeellistä, mutta kyllä päähän vaan oli tarttunut niin paljon, kuten alussa jo sanoinkin ja ihmettelin! Moni jännitti tenttiä, mutta se ei ollut vaikea lopulta. Sheila myös painotti meille lopussa sitä, että hän oli halunut tehdä tentistä sellaisen, että jokaiselle jää ikäänkuin oma manuaali paperista, mistä voi helposti käydä katsomassa jotain erityisen tärkeitä pointteja myöhemminkin. Hän myös sanoi ennen tenttiä, tulette yllättymään miten paljon te osaatte. Hän oli oikeassa!

Vikalla viikolla pe tentin jälkeen olimme vapaita sunnuntaihin saakka, joka oli päivä, jolloin kokoonnuimme ryhmänä viimeisen kerran. Saimme todistukset ja lahjoja muistoksi. Päivä oli täynnä halauksia, onnellisia ja liikuttuneita kyyneliä. Kenties helpotustakin mahtui päivään. Moni palasi sieltä suoraan kotiin ja jotkut jäivät vielä lomailemaan. Itse jäin vielä viikoksi, sillä mulla oli tietty tehtävä mielessä… ihan myös levon lisäksi, jota todella tarvitsin.

Tässä kuva sertifikaatin kanssa!

Joogaopettaja koulutus Balilla

Joogaopettaja koulutus Balilla

Mitä jooga sitten on?

Opin matkallani, että jooga on niin paljon enemmän kuin pelkkää asanaa ja ehkä siitä syystä juuri rakastan joogaa. Sen taustalla oleva historia ja filosofia on oikeastaan se, mikä toi minut alunperin joogan pariin. Minua kiehtoi kaikki se muu. Eli mitä joogalla voidaan saada aikaan, sekä kehon, mielen, että sisimmän ja syvimmän – sielun tasolla. Meidän opettaja kiteytti joogan merkityksen lauseeseen: ”Yoga is about calming the mind”, eli jooga on mielen rauhoittamista. Sekä asana harjoittelussa, että meditaatiossa on kyse siitä, että mieleen ja kehoon luodaan enemmän tilaa keskittymällä hengitykseen joka rauhoittaa meitä sekä kytkee pois alati pauhaavan mielen puheen (”the chatter of the mind”), puhutaan myös ”apinamielestä” (”the monkey mind”), se levoton ääni joka koko ajan puhuu ajatuksissamme, sisäinen kriitikkomme, joka kaikkein lähimmin on kytköksissä egoomme.

Ensimmäiset suuremmat oivallukset mieleen ja ajatuksiin liittyen tein itse noin nelisen vuotta sitten, kun luin mm tämän sitaatin.

”You are not your mind” – Eckart Tolle

Tämä yllä mainitsemani ääni hiljenee, kun maadoitumme ja rahoitamme mielemme ja pysähdymme tähän vallitsevaan hetkeen, jossa kaikki on aina hyvin ja täydellistä. Hetkeen pysähtymistä ja siinä olemista kutsutaan myös sanalla ”mindfullness”. Tästä tilasta pääset yhteyteen sisimpääsi ja kuulet sielusi ja sydämesi viestit. Tämä tietoisuuden tila, voidaan puhua myös hereillä olemista, yhdistää meidän sisäisen ja ulkoisen maailman. Kun olet enemmän hereillä ja tietoisessa tilassa, olet paljon herkempi vastaanottamaan viestejä jotka nousevat sisimmästäsi, ja kuulet näin myös selkeämmin viestit universumilta.

Pysähtymisen ja hiljentymisen, yhteydestä, nousee meidän oma viisaus ja totuus. Sieltä, sisimmästämme löydämme vastaukset kaikkeen. Näistä aiheista voisin kirjoittaa ihan oman postauksen…ehkä montakin… Olen myös fiilistellyt podcastin aloittamista. Tahtoisin haastatella mielenkiintoisia hahmoja etenkin naisten hyvinvoinnin ja terveyden ympäriltä ja käsitellä aihetta, miten alkaa elää omaa unelmien elämää, jakaen inspiraatiota ja työkaluja tähän ja kaikkiin elämän osa-alueisiin. Miltä kuulostaa?! 💫✨ Naisten oma podcast ja miks ei vähän miestenkin😉

”HOW TO BECOME YOUR HIGEST SELF”

Ah, miten hyvältä tämä kuulostaa ja tuntuu!

KIITOLLINEN

Minusta on niin huikeeta, että tein ja mahdollistin tämän matkan itselleni. Siitä olen kiitollinen. Reilu kuukausi Indonesiassa oli varsin opettavainen matka monella tavalla. Kävin läpi tosi voimakkaitakin tunteiden vuoristoratoja ja kysyin itseltäni ikäänkuin vahvistuksen omaisesti, mihin suuntaan tahdon elämääni viedä. (Sillä meillä itsellämme on ohjakset ja voimme oikeasti tehdä ja toteuttaa ihan mitä vaan! Minä uskon, että kaikki villeimmätkin unelmat on tarkoitettu toteuttamista varten!). Kysyin siis, onko suunta edelleen se, minkä olen itselleni valinnut? Tuntui, että samalla kun kyseenalaistin itseäni, taianomaisesti myös Bali kyseenalaisti ja koetteli minua erinäisillä pysäyttävillä tapahtumilla: Tahdotko oikeasti tätä, se kysyi? Haluatko oikeasti olla ja elää täällä? Tätä minulta kysyttiin aika rankallakin tavalla. Uskon ympärillä tapahtuvien asioiden syvempään merkitykseen ja näen tapahtumissa paljon enemmän, kuin vain sen tapahtuman. Energeettisesti asiat, tapahtumat tai ympäristö reagoi meidän omaan energiaan. Eli samalla kun kyseenalaistin itse, ympäristö koetteli minua vielä enemmän. Mitään vakavempaa ei onneksi tapahtunut, mutta tilanteita oli useita, missä olisi voinut käydä huonomminkin…

Kaikki on energiaa ja yhteydessä toisiinsa. Bali on huikea paikka ja varsinkin Ubud, saaren keskikohta jossa olen nyt pari kertaa asustellut ja jota niin rakastan! Ubud tulee Balin kielen sanasta UBAD – joka tarkoittaa lääkettä. Ubud on historiassa ollut aina mystinen paikka, joka on omannut vahvan parantamisen energian. Tästä syystä Ubud tunnetaan tänä päivänä voimakkaana spirituaalisena, hyvinvoinnin ja parannuksen keskuksena. Tämä saari on niin rikas ja niin kaunis, niin monella tavalla ja se tuntuu minulle kodilta.

SEURAAVAKSI

Aion palata Ubudiin jouluksi ja vietän siellä jos en koko talvea, niin ainakin osan siitä.

Ensi talvena aion alkaa järjestämään UNELMIEN RETRIITTEJÄ (7pvää) Balilla. Seuraavassa postauksessa kerron tarkemmin mitä se tulee sisältämään ja miten SINÄ voit osallistua siihen!

ILOA ja VALOA

Rakkaudella,

NAMASTE

(Namaste yhdistetään yleensä 🙏 ns Añjali Mudrā :aan kämmenet yhdessä rinnan/ sydämen edessä, sormet suunnattuna ylöspäin. Namaste:lla, tällä yhdistelmällä tai pelkällä mudralla, voidaan tervehtiä sekä tullessa, että mennessä ja kiittää. Tarkalleen ottaen se tarkoittaa kunnioitusta, ”I bow to you/ I bow to the divine in you”.)

Sara

Tässä pieni video ”tervehdys” Balilta riisipeltojen keskeltä, auringonlaskun aikaan. Sanoja ei todellakaan aina tarvita. Tämä läsnäolon, tietoisuuden, onnen, rakkauden, rauhan ja hyvän olon huokaus hetkessä, oli KAIKKI, kuten tämäkin hetki kun luet tätä, JUURI NYT.

MIKÄLI RETRIITTI KUTSUU JUURI SINUA, LAITA MULLE VIESTIÄ esim TÄSTÄ ALTA, NIIN LAITAN LISÄTIETOA SUORAAN SINULLE SÄHKÖPOSTILLA TULEVIEN KUUKAUSIEN AIKANA!! ❤❤❤ EKA RETRIITTI ON TAMMIKUUSSA 2019.

SEURAA INSTAGRAMISSA tai FACEBOOKISSA ❤

Jätä kommentti!