Rakastan villiyrttejä ja niiden keräämistä! Siinä vaan on taikaa! Villiyrtit oli äidin harrastus ja työ. Innostuin äitini myötä vähitellen itseksin ja olen laajentanut tietotaitoani joka vuosi uutta oppien. Nykyään olen myös Biohacker Summit Upgraded dinner osion järjestäjä. Siellä villiyrtti kokki Sami Tallbergin ideoima kuuden ruokalajin menu tuodaan yhdessä lautaselle. Lopuksi tietysti pääsemme myös nauttimaan illallisesta, joka ollaan Samin opastuksella loihdittu. Nämä tapahtumat kokonaisuudessaan on ihan helmiä! Suosittelen lämmöllä.
 
Asuin koko lapsuuden ajan asunut maalla, keskellä metsää ja näin on luonto tullut minulle hyvin tutuksi ja läheiseksi jo pienestä pitäen. Äitini opetti minulle kasveista, kukista, sienistä ja marjoista, sillä luonto oli hänelle, yksi hänen elämän suurimmista iloista ja lahjoista. Metsä oli äidilleni kuin toinen koti ja äitini kuin metsän menninkäinen.

Villiyrtit – Miten oppia niistä lisää?

Sanoisin, että kirjoista oppii paljon lukemalla, mutta kaikkein parhaiten oppii kun menee ulos luontoon ja tutustuu kasveihin Jos villiyrtit ja niiden kerääminen on uutta, niin kannattaa toki aloittaa tutuista kasveista, sellaisista jotka varmasti tunnistaa. Meidänkin luonnossa on kasveja, joita ei tule syödä ja niitä, jotka ovat hyvinkin myrkyllisiä. Villiyrttejä voi opetella käyttämään vähitellen, esim hyvä strategia on joka vuosi opetella keräämään ja käyttämään paria uutta kasvia.
 
Kesän aikana järjestetään paljon villiyrtti kursseja ja -retkiä ja niille osallistuminen kannattaa ehdottomasti, jos halua oppia lisää! Ensi kesänä retkelle pääsee hyvin todennäköisesti myös minun opastuksella.
 
Nyt on loistavasti aikaa vielä kerätä yrttejä, käyttää ja säilöä niitä talven varallekin. Keräsin heinäkuun puolella ruusun terälehtiä jotka laitoin kuivuriin kuivamaan. Tässä alla hieman kuvaa niistä.
 
 
 

Kuvaesitys vaatii JavaScriptin.

 
 
Kuivatut ruusun terälehdet
 
Ruusujen terälehtien kerääminen on helppoa, nopeaa ja äärettömän ihanaa, palkitsevaa puuhaa! Villiyrtit, niiden kerääminen ja muutenkin niiden parissa puuhastelu käy minulle meditaatiosta.
 
Yleisesti ei kasveja tule kerätä isojen maanteiden vierestä tai teollisuusalueiden lähistöltä. Jokamiehen oikeuteen kuuluu lupa kerätä maan tasalta villiyrttejä ja luonnon antimia. Mikäli tahdot kerätä puun lehtiä, neulasia tai muita puun osia, tarvitset lain mukaan maanomistajan luvan. Yleisesti ottaen yrtit kannattaa kerätä kuivalla säällä, aamun kasteen haihduttua niiden säilyvyyden vuoksi, mutta mikäli käytät villiyrtit pian keräämisen jälkeen, ei se ole niin tarkkaa.
 
Toinen tärkeä muistettava on luonnon kunnioittaminen. Luontoon ei saa heittää mitään sinne kuulumatonta, mitään ei tule rikkoa tai repiä. Kerää kasvit ja kukat aina ajatuksella. Kasveiltakin voi kysyä lupaa, ennen niiden keräämistä. Lisäksi toivon myös, että emme koskaan keräisi kaikkea kasvustoa yhdeltä alueelta, vaan jättäisimme sinne sen, minkä luonto on lähtökohtaisesti sinne sunnitellut.

Villiyrttihauduke

Tässä haudukkeessa käytin itse kuivaamiani yrttejä. Omien kerättyjen yrttien käytössä yhdistyy koko kaunis kaari alusta loppuun, itse tekeminen, kasvin elinkaari talvehtimisesta – kasvuun keväällä, sen kehittyminen sateen ja auringon alla, kerääjän löytämänä ja keräämänä, kasvin käsitteleminen kuten vaikka tässä kuivattaminen, säilöminen ja lopuksi kasvin käyttö. Kuinka kaunista tämä jo ajatuksena onkaan! Rakastan myös ajatusta menneiden perinteiden vaalimisesta. Äidin äitini oli kätilö ja hänellä oli puutarha täynnä kasveja, kukkia ja myös mehiläisiä. Ah hunaja-todellinen luonnonlääke!
 
Hauduke valmistuu kuivatuista yrteistä ja kuumasta vedestä, joka kaadetaan yrttien päälle. Hauduke saa tekeytyä ainakin 15-30min. Joskus jätän sen yön yli, jotta kaikki ihanuudet varmasti liukenee veteen. Haudukkeen voi siivilöidä ja lämmittää uudelleen tai juoda kylmänä. Se säilyy jääkaapissa ainakin parin vuorokauden ajan.
 
Tässä sekoituksessa käytin:
 
Nokkosta
Vadelmanlehteä
Poimulehteä 
Mustaviinimarjanlehteä
Orvokin kukintoa
Ruusun terälehtiä
 
 
Villiyrttisekoitus hauduketta varten
Ihania hetkiä villiyrttien parissa
 
 
 
Sara

Innostu sinäkin ja tule mukaan ensi keväällä villiyrttiretkelle! Kurkkaa tapahtumat tästä!

Jos et jo seuraa somessa, kurkkaa lisäksi Instagram: @saraadolfsenja Facebook:Natural Wellness

Jätä kommentti!